Intalnire Obama - Trump la Casa Alba. "Abia astept sa-i cer sfatul presedintelui Obama. Am mult respect pentru el"

×
Codul embed a fost copiat

Barack Obama si succesorul sau la Casa Alba, Donald Trump, au purtat discutii "excelente" despre tranzitia de putere.

Desi in campanie nu au avut cuvinte prea frumoase de spus unul despre celalalt, la prima lor intrevedere au incercat sa depaseasca divergentele. Iar Trump a declarat ca abia asteapta o noua intalnire cu Obama si a sugerat chiar ca ar putea apela la sfatul lui, dupa ce va prelua fraiele Statelor Unite, in 20 ianuarie.

Presedintele in exercitiu Barack Obama si presendintele ales Donald Trump au discutat singuri in Biroul Oval. Apoi, au oferit lumii imaginea unor oameni care doar ce au incheiat o intalnire cordiala...

Barack Obama, presedintele Statelor Unite: "Am abordat chestiuni de politica externa, de politica interna si, dupa cum am spus si aseara, prioritatea mea pentru urmatoarele doua luni este sa incerc sa fac cat mai usoara aceasta tranzitie si sa ma asigur ca presedintele ales are un mandat de succes. Am fost incurajat de interesul presedintelui ales in a colabora cu echipa mea in multe dintre problemele principale ale tarii si cred ca este important pentru noi toti, indiferent de partidul din care facem parte si de inclinatiile politice, sa colaboram pentru a face fata provocarilor multiple cu care ne confruntam. Vreau sa te asigur pe tine, presedintele ales, ca noi vrem sa facem tot ce ne sta in putinta ca sa ai succes in mandatul tau. Fiindca, daca tu ai succes, atunci si tara noastra are succes."

Donald Trump a dezvaluit ca discutiile cu Barack Obama au mers atat de bine incat intalnirea s-a prelungit mult peste timpul care fusese alocat initial.

Citește și
Hillary Clinton
Primul discurs al lui Hillary Clinton dupa ce a pierdut alegerile: "E dureros. America este mai divizata decat am crezut"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Donald Trump, presedinte ales al Statelor Unite: "A fost o intalnire care ar fi trebuit sa dureze 10-15 minute, in care ar fi trerbuit sa ne cunoastem, este prima data cand ne intalnim. Ii port un mare respect. Intalnirea a durat o ora si jumatate, insa, in ceea ce ma priveste pe mine, ar fi putut continua mai mult. Am discutat despre multe lucruri, unele minuate, altele dificile. Abia astept sa colaborez cu presedintele si pe viitor poate chiar sa ii cer sfatul. Prin urmare, domnule presedinte a fost o onoare sa te intalnesc si abia astept sa discutam si cu alte, multe, ocazii pe viitor."

La final, Trump a tinut sa ii mai faca un compliment celui pe care, in urma cu nici doua luni, il numea "cel mai prost presedinte din istorie": "Este un om bun. Este un om bun."

Trump a fost insotit la Casa Alba de sotia Melania, viitoarea prima doamna, de ginerele lui si de cativa consilieri.

Barack Obama, presedintele Statelor Unite: "Michelle a avut ocazia sa o intalneasca pe viitoarea prima doamna. Am avut o conversatie excelenta si cu ea. Am vrut sa ne asiguram ca se simt bineveniti aici, in aceasta perioada in care se pregatesc pentru tranzitie."

Donald Trump da deja semne ca nu va tine seama de protocol, dupa ce se va instala oficial la Casa Alba. Se stie ca nu este deloc incantat de prezenta jurnalistilor, asa ca a refuzat sa ii lase sa il insoteasca in drumul catre prima lui intalnire cu Obama si nimeni nu l-a zarit in timp ce intra in resedinta prezidentiala.

DESFASURAREA EVENIMENTELOR

UPDATE 20:20 Trump a explicat ca a discutat aproximativ o ora cu presedintele Obama, insa ar fi dorit sa aiba o conversatie mai lunga si asteapta cu nerabdare alte intalniri la Casa Alba.

”Am mult respect pentru presedintele Obama. Am discutat circa o ora, iar dupa mine aceasta intalnire ar fi putut chiar sa dureze mai mult.. Domnule presedinte, pot sa spun ca a fost o mare onoare sa fiu aici cu dumneavoastra”, a spus miliardarul republican. Presedintele Obama a fost primul care s-a adresat presei si a mentionat ca a purtat o conversatie excelenta cu Donald Trump. Printre subiectele discutate de actualul presedinte cu succesorul sau se numara politica externa, problemele organizatorii legate de tranzitia de putere, precum si problemele de politica interna. ”Am avut oportunitatea unei discutii excelente cu Donald Trump s...t Prioritatea mea numarul unu in urmatoarele luni este sa realizez o tranzitie de putere care asigura succesul presedintelui Trump”, a precizat Obama. De asemenea, presedintele american a precizat ca miliardarul republican si-a exprimat dorinta de a colabora cu actuala administratie pentru a gasi solutii privind mai multe probleme importante cu care se confrunta societatea americana. ”Trebuie sa ne asiguram ca presedintele ales se va simti bine primit la Casa Alba. Vreau sa-l asigur ca vom face tot ce putem pentru a ne asigura ca va avea succes”, a declarat Barack Obama. Cei doi lideri au refuzat sa raspunda la intrebarile jurnalistilor prezenti. Donald Trump urmeaza sa se intalneasca in urmatoarele ore si cu presedintele Camerei Reprezentantilor, Paul Ryan, precum si cu vicepresedintele Joe Biden.

UPDATE 20:00  Republicanul Donald Trump a declarat ca abia asteapta sa primeasca sfatul presedintelui Barack Obama si vrea sa colaboreze cu administratia acestuia pentru a asigura tranzitia de putere de la Casa Alba. Declaratiile au avut loc in cadrul primei intalniri dintre presedintele ales Donald Trump si actualul presedinte al Statelor Unite. ”Am discutat mai multe subiecte, unele excelente si altele ceva mai dificile... Insa abia astept sa-i cer in viitor sfatul presedintelui Obama”, a comentat Donald Trump in cadrul unei conferinte de presa comuna cu Barack Obama.

UPDATE 19:40 Intalnirea dintre cei doi inca nu s-a terminat. Intre timp, a aparut prima imagine cu Barack Obama si Donald Trump.

UPDATE 18:30 La finalul intrevederii, Obama si Trump se vor intalni cu jurnalistii acreditati la Casa Alba, pe coridorul din aripa de vest. Jurnalistii vor putea face fotografii cu cei doi si inregistrari cu remarci facute de Obama si Trump.

UPDATE 18:00 Donald Trump a ajuns la Casa Alba, relateaza corespondentul The Guardian de la Washington de la Casa Alba, care citeaza surse oficiale.

UPDATE 17:50 In timpul intre vederii Barack Obama - Donald Trump, actuala prima doamna, Michelle Obama, o va insoti pe Melania Trump intr-un tur al Casei Albe si al corpului de est al cladirii, unde va locui familia presedintelui.

In acelasi timp, vicepresedintele Joe Biden va avea o intalnire cu predecesorul sau, Mike Pence.

UPDATE 17:30 Donald Trump se indreapta spre Casa Alba.

____________________________________________________

Hillary Clinton a rostit miercuri seara un discurs prin care si-a acceptat infrangerea. "Trebuie sa-i dam lui Donald Trump sansa sa conduca America", a spus candidata democrata.

A fost prima reactie publica dupa victoria naucitoare a rivalului sau, care va deveni al 45-lea presedinte al Statelor Unite. Joi, Donald Trump se intalneste la Casa Alba cu presedintele in exercitiu, Barack Obama, "pentru o tranzitie lina a puterii".

Hillary Clinton: "Azi-noapte l-am felicitat pe Donald Trump si m-am oferit sa colaborez cu el pentru binele tarii. Sper ca va fi un presedinte de succes. Nu este rezultatul pe care l-am dorit si pe care ne-am straduit din rasputeri sa-l obtinem si imi pare rau ca nu am castigat aceste alegeri."

Hillary Clinton i-a telefonat lui Donald Trump in noaptea alegerilor pentru a-si recunoaste infrangerea, dar s-a adresat natiunii abia a doua zi - adica miercuri seara dupa fusul nostru orar. Dincolo de aclamatiile cu care a fost intampinata, emotiile s-au dovedit coplesitoare. Hillary Clinton, sotul ei Bill, dar si unii dintre sustinatori abia si-au stapanit lacrimile.

Hillary Clinton: "E dureros si va fi pentru multa vreme de aici inainte. Aceasta infrangere doare, dar va rog sa continuati sa credeti ca merita sa lupti pentru ce este drept si corect."

Barack Obama: "Asa este uneori cu politica. Incercam din rasputeri sa-i convingem pe oameni ca noi facem ce trebuie. Apoi, oamenii voteaza. Si, apoi, daca pierdem, trebuie sa invatam din greseli. Ne lingem ranile."

Actualul presedinte, Barack Obama, si-a invitat succesorul joi la Casa Alba pentru a discuta despre o tranzitie lina a puterii.

Barack Obama: "Nu e niciun secret ca intre mine si presedintele ales exista diferente semnificative."

Dar...

Barack Obama: "In aceasta functie iti dai seama repede de un lucru. Institutia presedintelui si a vicepresedintelui este mai importanta decat oricare dintre noi."

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Rares Nastase, corespondenţă din California, fieful democratilor:
Rares Nastase, corespondenţă din California, fieful democratilor: "Este ziua falcilor cazute. Dar multi au vrut schimbarea"

Rares Nastase, trimisul special al Stirilor Protv in Statelor Unite are date suplimentare si ne spune care este atmosfera de dupa anuntarea rezultatului la alegeri.

Primul discurs al lui Hillary Clinton dupa ce a pierdut alegerile:
Primul discurs al lui Hillary Clinton dupa ce a pierdut alegerile: "E dureros. America este mai divizata decat am crezut"

In primul ei discurs tinut dupa ce a pierdut alegerile, Hillary Clinton le-a transmis americanilor ca trebuie sa accepte rezultatul chiar daca este dureros si sa-i ofere o sansa lui Donald Trump.

REZULTATE ALEGERI SUA. DONALD TRUMP a fost ales presedinte al Statelor Unite. Se intalneste joi la Casa Alba cu Barack Obama
REZULTATE ALEGERI SUA. DONALD TRUMP a fost ales presedinte al Statelor Unite. Se intalneste joi la Casa Alba cu Barack Obama

LIVE TEXT. Alegerile din Statele Unite au rasturnat previziunile multora. Donald Trump a fost ales al 45-lea presedinte al Statelor Unite. Magnatul imobiliarelor, un om venit din afara sistemului, a oferit o uriasa surpriza.

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic
Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic

236 de români blocați de aproape două zile pe Aerportul din Dubai lovit crunt de inundații au revenit joi dimineață în țară.