Vremea azi, 4 august. Canicula s-a mai domolit și apar ploile

Ultima actualizare: 04-08-2021 09:38

Vremea azi, 4 august. Atenţionarea cod galben de canicula şi disconfort termic este valabilă până joi. Vom avea maxime de la 33 la 36 de grade Celsius şi un indice de confort termic, peste pragul critic, de 80 de unităţi.

 

Până miercuri dimineaţa la ora 10, este în vigoare şi un cod galben de instabilitate şi ploi. În zonele de munte, în Moldova, în nordul Munteniei şi al Dobrogei, vor fi perioade cu averse şi fenomene electrice, iar cantităţile de apă vor depăşi 25...45 l/mp.

Vedem mai întâi ce se întâmplă în Europa. Astăzi se anunţă înnorări şi ploi din Franţa şi nordul Italiei, până în vestul Rusiei. Acestea vor fi abundente în zona Alpilor, în sudul Franţei şi în vestul Ucrainei. În rest, o să plouă slab, şi cele mai ridicate temperaturi se vor atinge în continuare în sud-estul continentului, mai ales în sudul Italiei, în Grecia şi în Bulgaria. La Atena se vor înregistra 40 de grade Celsius.

Vântul are intensificări în zona Arhipelagului Britanic, iar precipitaţiile apar până vineri, în vest, în nord-vest, de asemenea în zonele centrale şi în estul Europei. În rest, o să plouă doar pe suprafeţe restrânse, iar sâmbătă, ploile vor fi mai consistente în vestul, nordul şi centrul continentului.

În zilele următoare, o masă de aer foarte cald, de origine africană, va traversa sudul şi sud-estul continentului. În aceste zone, vremea va fi călduroasă, chiar caniculară după prânz. În schimb, în regiunile vestice şi în cele nordice, vor fi mase de aer mai rece.

La ora 7, erau ceva înnorări şi ploi izolate în vestul şi nord-vestul ţării, dar în celelalte zone, cerul era mai mult senin. Cel mai răcoare a fost la Miercurea Ciuc, 9 grade şi cel mai cald la Sulina, 26 de grade.


Ziua de miercuri ne-aduce vreme călduroasă în majoritatea zonelor, iar în sud şi în sud-est, vom avea caniculă şi un disconfort termic accentuat. Spre seară, în jumătatea estică a ţării şi pe la munte, vor fi perioade cu averse, fenomene electrice, vijelii şi căderi de grindină, iar maximele termice pornesc de la 26 de grade în Maramureş şi în Bucovina şi vor ajunge până la 36 de grade în Lunca Dunării.

Vremea azi, 4 august, pe regiuni

 

Vedem cum va arăta vremea în fiecare regiune şi începem cu Dobrogea şi Bărăganul. Pe aici atmosfera va fi plăcută în prima parte a zilei, însă mai târziu apar câteva averse şi vântul va creşte în intensitate pe timpul ploilor. Temperaturile mai cresc puţin faţă de ziua trecută şi ajung până la 35 de grade în Bărăgan, dar pe litoral vor fi în jur de 28 de grade.

Mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei, mai spre seară se anunţă ploi zgomotoase, cu fenomene electrice, vijelii şi grindină, iar temperaturile vor fi comparabile cu cele înregistrate ieri.

În jumătatea nordică a Moldovei şi în Bucovina, avem soare dimineaţa. Mai târziu apar înnorări şi perioade cu averse abundente, însoţite de fenomene electrice şi vânt intens. Maximele termice mai cresc puţin şi se opresc pe la 30 de grade, dar în Bucovina vor fi valori mai modeste.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş, găsim vreme mai bună. După-amiaza ar putea să vină câteva averse, mai ales în zonele de deal şi de munte. Se încălzeşte, şi după prânz se vor înregistra temperaturi cuprinse între 26 şi 29 de grade.

În ţinuturile vestice, predomină vremea frumoasă. Temperaturile ajung la valori normale pentru această perioadă, iar pe la amiază vor fi 32 de grade.


În Transilvania, acum, dimineaţa este răcoare în depresiuni, însă soarele încălzeşte treptat atmosfera şi după prânz, se ating 30...31 de grade în vestul provinciei. Spre seară, apar averse mai ales în zonele de munte.

În sud-vestul ţării, astăzi revine canicula şi stresul termic va creşte. Către seară sunt ceva şanse de ploaie în apropierea munţilor.

Şi în ţinuturile sudice va fi canicula. După prânz, se ating 36 de grade în Lunca Dunării şi indicele de confort termic va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Vremea azi, 4 august, la București

 

În Bucureşti, astăzi se face mai cald, după-amiaza se ating 34 de grade şi disconfortul termic se menţine ridicat. Cerul va fi variabil dar spre seară mai sunt ceva înnorări şi condiţii de averse.

În zonele de munte, se încălzeşte uşor, însă vremea va fi instabilă. După-amiaza şi seara, în Carpaţii Meridionali şi Orientali apar ploi zgomotoase, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi căderi de grindină.

Pe litoral, urmează o zi cu înnorări şi averse, în mai multe reprize, iar vântul va creşte în intensitate pe timpul ploilor. Temperaturile ajung până la 29 de grade şi disconfortul termic se menţine ridicat. Apa mării va avea valori de 20-21 de grade Celsius.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO