Vremea azi, 1 septembrie. Primele zile de toamnă aduc caniculă și furtuni

×
Codul embed a fost copiat

Prima zi de toamnă ne aduce caniculă, temperaturi extreme și disconfort termic ridicat în sudul și în estul țării. În schimb, în ținuturile vestice, în Transilvania și la munte, se schimbă vremea și se mai răcorește.

Pe aici, vor fi reprize cu ploi torențiale, însoțite de fenomene electrice și vijelii.

Va cădea și grindină și se pot strânge până la 50 de litri de apă pe metru pătrat.

Maximele pornesc de la 23 de grade în vestul țării și ating 37...38 de grade în Câmpia Română.

Miercuri, mai scad temperaturile în sud și în est, dar rămânem cu vremea caniculară și cu disconfortul termic ridicat. În rest, maximele ajung la valori normale; în centru, în nord-est și la munte mai vin câteva ploi.

Citește și
canicula
Cum va fi vremea duminică. Canicula pune stăpânire pe toată țara, cu maxime de 37 de grade Celsius
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Joi, în sud-est, avem încă o amiază călduroasă, iar stresul termic va fi ridicat. Ploile apar spre seară în nord-est, în centru și în ținuturile sudice și vor fi averse destul de serioase, ce pot veni cu grindină și vijelii.

Vineri se mai răcorește, iar maximele ajung la valori potrivite momentului. În estul, sud-estul și prin centrul țării așteptăm noi reprize de ploi zgomotoase.

 

Vremea în țară

 

Vedem cum arată vremea în fiecare regiune și începem cu Dobrogea și Bărăganul. Pe aici, vara se prelungește: găsim atmosferă însorită și călduroasă, chiar sufocantă la amiază, din cauza disconfortului termic ridicat.

În Bărăgan, temperaturile ating 37 de grade la umbră, dar se vor resimți peste 40. La malul mării va fi ceva mai bine, cu maxime de până în 30 de grade.

Mai sus, în Moldova sudică și în nordul Munteniei, soarele încălzește rapid atmosfera. După prânz, temperaturile ating pragul caniculei aproape peste tot; stresul termic va fi ridicat, așa că aerul va fi aproape irespirabil.

Și în jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina avem un început de toamnă extrem de călduros.

În Iași și în Bacău ne așteaptă o atmosferă însorită. Iar în Suceava și în Piatra Neamț apar norii și va fi ceva mai răcoare.

În nordul Transilvaniei și în Maramureș găsim atmosferă instabilă și se mai răcorește. Aici, apar reprize de ploi torențiale, cu tunete și fulgere, și se pot strânge peste 50 de litri de apă pe metru pătrat.

Și în ținuturile vestice se face mai răcoare. Dacă luni temperaturile au trecut de 30 de grade aproape peste tot, astăzi, maximele se opresc pe la 26...27 de grade.

Și pe aici vin ploi zgomotoase, ce pot lasă în urma cantități importante de apă.

În Transilvania, aversele vin însoțite de fenomene electrice, intensificări ale vântului și căderi de grindină.

Temperaturile se mențin la nivelul celor de luni și vor trece de 30 de grade aproape peste tot.

În jumătatea de vest a Olteniei va ploua și va fi mai răcoare față de ieri, însă, pe partea estică, rămânem cu vremea călduroasă, chiar caniculară, la orele amiezii.

Se vor atinge 34...35 de grade și vom avea de suportat și disconfortul termic.

În ținuturile sudice, nu vorbim despre ploi, ci despre căldură sufocantă. După orele prânzului, termometrele vor indica 38 de grade la umbra, dar vom resimți temperaturi de peste 40 de grade!

 

Vremea în București

 

În București, astăzi avem încă o zi exagerat de caldă și o amiază caniculară, cu aer greu de respirat. Soarele strălucește de dimineața până seara, iar la orele amiezii se vor înregistra 37 de grade la umbră!

Miercuri scăpăm de caniculă, dar va fi, în continuare, foarte cald. Se vor atinge 34 de grade, la umbră, și disconfortul termic se va menține ridicat.

Joi, temperaturile continuă să scadă, dar avem tot atmosferă călduroasă și 30...31 de grade, la orele amiezii. Pe seară și după lăsarea nopții se adună norii și apar averse, cu fenomene electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Vineri, în sfârșit, ajungem la normal cu temperaturile. Vom avea atmosferă schimbătoare, o să plouă din când în când, iar maxima se va opri pe la 27 de grade.

 

Vremea la munte

 

La munte, în schimb, găsim vreme instabilă. Vor fi perioade cu averse, însoțite de tunete, fulgere și intensificări ale vântului.

Va cădea și grindină, iar cantitățile de apă vor depăși 50 de litri pe metru pătrat. Temperaturile scad ușor în toată zona montană.

Și miercuri o să plouă în Carpații Orientali și în Carpații Meridionali. Vreme mai bună găsim în masivele vestice, iar vântul prinde putere la altitudini mari.

Ziua de joi ne-aduce alte serii de averse, tot în masivele din estul și sudul țării, pe unde se mai pot strânge cantități însemnate de apă.

Vineri, temperaturile mai scad puțin. Ploile continuă în zona Orientalilor, apar local în Carpații Meridionali, iar vântul suflă mai tare pe creste.

 

Vremea la mare

 

Pe litoral, prindem încă o zi frumoasă și caldă. Vom avea mult soare, o briză activă și temperaturi de 29...30 de grade pe plajă și de 25 de grade în apă.

Miercuri, rămânem cu vremea caldă și frumoasă. Cerul va fi senin, vântul - destul de insistent, iar maximele vor ajunge din nou pe la 30 de grade. Dimineața și noaptea mai apar ceva condiții de ceață.

Joi, se face și mai cald: temperaturile ajung pe la 31 de grade, dar în noaptea următoare se pornește vântul, semn că se schimbă vremea...

... așa că vineri se răcorește și apar averse trecătoare, iar maximele nu mai trec de 25 de grade.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Vremea azi, 31 august. Ne așteaptă un început de septembrie canicular, în toată țara
Vremea azi, 31 august. Ne așteaptă un început de septembrie canicular, în toată țara

Începem săptămâna cu mult soare și caniculă. Astăzi în sudul țării se ating 38 de grade la umbră și aerul va deveni irespirabil. Abia la noapte o să plouă în regiunile vestice și în cele nord-vestice.

Cum va fi vremea duminică. Canicula pune stăpânire pe toată țara, cu maxime de 37 de grade Celsius
Cum va fi vremea duminică. Canicula pune stăpânire pe toată țara, cu maxime de 37 de grade Celsius

Aerul se încinge din nou foarte tare duminică şi canicula revine în zonele de câmpie şi podiş. Cerul va fi mai mult senin şi doar pe la munte mai apar câţiva nori iar vântul va avea intensificãri în vestul, estul şi sud-estul ţării.

Cod galben de caniculă în Bucureşti şi 35 de judeţe
Cod galben de caniculă în Bucureşti şi 35 de judeţe

Capitala şi alte 35 de judeţe se vor afla sâmbătă sub Cod galben de caniculă şi disconfort termic accentuat.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.