Romania, in alerta meteo, dupa ce un val de tornade a lovit Ungaria. Cod portocaliu de inundatii in 4 judete din sudul tarii

Ultima actualizare: 08-05-2017 07:08

O tornada infricosatoare si cateva vijelii puternice au maturat tara vecina, Ungaria, aproape de granita noastra. Exista, riscul ca, fenomenul extrem sa ajunga si in Romania, spun meteorologii care au emis mai multe atentionari de cod galben.

In orele urmatoare ne asteptam la furtuni, ploi si grindina. In vestul tarii, vijeliile au aparut, deja.

Locanic: “- Ce e asta?”
Localnic: “- Eu nu am mai vazut niciodata asa ceva!”
Localnic: “- Eu am mai vazut tornade, dar mult mai mici!”

Aceste fenomene nemaintalnite au fost surprinse in localitatea Bata, din Ungaria, aproape de granita cu Romania. Oamenii filmeaza speriati din masina. Fuiorul tornadei are cativa metri inaltime si continua sa creasca.

Martor: "- Ne intorceam acasa, cand baiatul care statea langa mine mi-a atras atentia ca vede ceva pe geam si atunci m-am uitat si eu si m-am mirat foarte tare, ca nu am mai vazut asa ceva!"

Meteorologii din Romania au stat in alerta pentru ca totul se intampla la 200 de kilometri de judetul Timis si tornada se putea indrepta si spre tara noastra. Curentii de aer au purtat-o, insa, spre nordul Ungariei.

De altfel, toata Romania este sub avertizare meteo pana maine dimineata. La Oradea, o rupere de nori cu grindina a inundat strazile. Apa a distrus si terasamentul dintre sinele de tramvai.

Mihai Timu, meteorolog de serviciu: “S-au dezvoltat nori de furntuna, au adus grindina, intensificari ale vatului cu aspect tornadic...''Le asteptam si in tara noastra. Sunt prezenta in Vestul si Sud-Vestul tarii, dar in cursul acestei nopti ne asteptam sa fie mai intense in Oltenia, Muntenia si in Carpatii Meridionali, cantitati mari de apa 25-30 l/mp, vant, grindina.”

Vreme instabila este in toata Europa. In ultimele zile s-au format tornade in Spania, Italia, si Turcia

Cod portocaliu de inundatii in 4 judete

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis, vineri seara, un cod portocaliu de inundatii pentru bazine hidrografice din judetele Gorj, Valcea si Arges, valabil de vineri seara, de la ora 21.30, pana sambata dimineata, la ora 9.00, in aceasta perioada fiind posibil sa se inregistreze depasiri ale cotelor de inundatii pe raurile mici.

Potrivit unei avertizari hidrologice emise de INHGA, ca urmare a precipitatiilor inregistrate, a celor prognozate si a propagarii, in intervalul 05.05.2017 ora 21:30 – 06.05.2017 ora 09:00 se vor semnala scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri rapide de debite si niveluri, existand posibilitatea unor depasiri ale cotelor de inundatie.

Aceste fenomene vor avea loc, potrivit avertizarii hidrologice, pe raurile din bazinele hidrografice: afluentii Jiului aferenti sectorului S.H. Sadu - S.H. Rovinari, Gilort - bazin superior amonte S.H. Targu Carbunesti, Amaradia - bazin superior (judetul Gorj), Lotru, Oltet – bazin superior, afluentii Oltului aferenti sectorului aval confluenta Lotru - amonte Ac. Dragasani (judetele Gorj, Valcea si Arges).

Fenomenele se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din bazinele hidrografice superioare ale raurilor Gilort si Oltet,, mai mentioneaza INHGA.
 

Judentele Arad si Hunedoara sub avertizare de cod galben de inundatii

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis, vineri dupa-amiaza, o avertizare cod galben de inundatii valabila de la ora 14.50 pana la miezul noptii, pentru judetele Arad si Hunedoara.

In aceasta perioada, se inregistreaza scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, fiind posibile inundatii locale si cresteri rapide de debite si niveluri, precum si depasiri ale cotelor de atentie.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, va fi afectat bazinul hidrografic Crisul Alb bazin superior amonte de statia hidrografica Vata de Jos si afluentii aferenti sectorului, aval de statia hidrografica Vata de Jos si amonte de statia hidrografica Ineu.

"Ca urmare a precipitatiilor inregistrate, a celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, pâraie cu posibile efecte de inundatii locale, cresteri importante de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie pe raurile mici din bazinul hidrografic Crisul Alb bazin superior amonte s.h. Vata de Jos si afluentii aferenti sectorului aval s.h. Vata de Jos – amonte s.h. Ineu, in judetele Arad si Hunedoara", precizeaza INHGA.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO