Cod galben de polei, vant puternic si ninsori in aproape toata tara de vineri dimineata

×
Codul embed a fost copiat

ANM a emis, joi, o noua atentionare Cod galben de ninsori, precipitatii mixte, viscol si polei, valabila in 33 de judete, incepand din dimineata zilei de vineri,

De joi dupa-amiaza va fi in vigoare o informare meteo de intensificari ale vantului si zapada spulberata, la nivelul intregii tari.

Potrivit meteorologilor, in intervalul 13 ianuarie, ora 5:00 - 14 ianuarie, ora 12:00, vor fi precipitatii mixte ce vor cuprinde treptat vestul, centrul si nordul tarii si vor fi asociate cu depuneri de polei, iar in nord-vest si la munte cantitatile de precipitatii vor depasi local 20 - 25 l/mp.

De asemenea, se va semnala polei, in prima parte a zilei de vineri (13 ianuarie) in Banat si Crisana, iar dupa-amiaza si in Transilvania si nordul Moldovei. In noaptea de vineri spre sambata (13/14 ianuarie) si in prima parte a zilei de sambata (14 ianuarie) se va depune polei in Oltenia, vestul Munteniei si local in Transilvania si Moldova. In zona de munte vor predomina ninsorile, in general moderate cantitativ si temporar viscolite, iar incepand din noaptea de vineri spre sambata (13/14 ianuarie) ninsorile se vor extinde treptat si in regiunile intra-carpatice.

Totodata, vantul va avea intensificari la munte pe tot parcursul intervalului, cu rafale de 70 - 80 km/h. In plus, vantul va sufla cu viteze de 55 - 65 km/h si trecator peste 70 km/h, in regiunile vestice in cursul zilei de vineri (13 ianuarie), iar in noaptea de vineri spre sambata (13/14 ianuarie), indeosebi in sudul Banatului.

Citește și
masini in zapada
Sud-estul tarii, ingropat sub zapezi. Oamenii au stat si 12 ore in masini, asteptand sa fie salvati din nametii uriasi
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

ANM precizeaza ca, pe arii restranse, precipitatii slabe mixte, ce pot favoriza producerea de polei, se vor semnala sambata (14 ianuarie) si in restul teritoriului, iar in functie de evolutia meteorologica, atentionarea Cod galben ar putea fi actualizata.

Pe de alta parte, in intervalul 12 ianuarie, ora 13:00 - 13 ianuarie, ora 5:00, intra in vigoare o informare meteo de vremea rea la nivelul intregii tari. Astfel, la munte vantul va avea intensificari cu viteze de 60 - 70 km/h, iar pe creste, cu precadere in a doua parte a zilei de joi (12 ianuarie), rafalele vor depasi temporar 80 km/h, viscolind si spulberand zapada.

Intensificari ale vantului vor fi si in regiunile sud-estice, sudice si centrale, temporar cu viteze de 45 - 55 km/h, astfel incat zapada depusa anterior va fi spulberata. Incepand din a doua parte a zilei de joi (12 ianuarie) va ninge, in general, slab cantitativ in zonele de munte si local in regiunile intra-carpatice.
 

PROGNOZA METEO PENTRU JOI

Atentionarea cod galben de vreme geroasa expira la ora 10:00, dar pana vineri dimineata avem o informare de intensificari ale vantului, zapada spulberata si polei. La munte vantul va sufla cu 60- 70 km/h, iar pe creste ar putea depasi 80 Km/h si va viscoli zapada. Vantul se inteteste si in sud, sud-est si centru, pe unde poate atinge 55 km/h. Asteptam ceva ninsori in zona de munte, prin vest si centru; iar vineri dimineata se anunta lapovita in vestul tarii, asa ca mare atentie la polei.

Asadar, azi vom avea vreme rece, chiar geroasa dimineata in sud, est si centru. O sa ninga slab pe la munte si in regiunile vestice si nord-vestice. Probleme avem din cauza vantului, care va sufla tare la munte, mai ales pe creste, dar se va inteti si in sudul, sud-estul si centrul tarii si va mai spulbera zapada. Maximele se vor situa intre 8 si plus 2 grade; cel mai frig va fi in depresiuni, dar si in sud.

In Dobrogea si Baragan scapam de ninsoare; insa vom avea in continuare vreme foarte rece, cu ger la inceputul zilei in zona Baraganului. Vantul prinde putere si o sa spulbere zapada depusa, iar temperaturile resimtite vor fi mai scazute decat cele din termometre. Si mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei este ger acum dimineata, iar temperaturile raman foarte scazute si peste zi. Norii apar in treacat; e putin proabil sa ninga; insa vantul va avea unele porniri.  Va fi mai frig decat ieri: vom avea maxime in jur de minus 7 grade.

In nordul Moldovei si in Bucovina temperaturile cresc usor, dar chiar asa vom avea vreme rece, cu minus 3, minus 4 grade la amiaza. Mai apar ceva innorari si ar putea sa cada cativa fulgi de zapada, dar vom zari trecator si soarele. In nordul Transilvaniei si in Maramures: o zi foarte rece, cu cer innorat si ninsori slabe.  Maximele vor fi cuprinse intre minus 4 si minus 7 grade si cam aceleasi valori se vor inregistra si la noapte, cand se mai anunta ceva fulguieli.

In tinuturile vestice gasim atmosfera cam inchisa; cateva ninsori slabe, dar si scurte momente cu soare. Temperaturile cresc fata de ziua trecuta. Maine dimineata e posibil sa cada lapovita sau sa ploua, asa ca se va depune polei. In centrul Romaniei: foarte frig; multi nori si ninsori locale. Vantul va sufla cu putere, iar la munte, pe creste, ar putea depasi 80 km/h, asa ca ninsoarea va fi viscolita.

In sud-vestul tarii avem o dimineata geroasa, iar la pranz temperaturile ajung pe la zero grade in zona Drobeta Turnu Severin. Vor fi innorari temporare; ceva conditii de fulguiala, iar vantul va sufla cu putere si va spulbera zapada depusa. Si in tinuturile sudice este ger in orele diminetii. Va fi foarte frig si pe timpul zilei, mai cu seama in Lunca Dunarii, unde se anunta maxime de minus 8 grade. Nu mai apar ninsori; dar vantul va agita atmosfera si va spori senzatia de frig.

In Bucuresti: foarte frig, cu ger in prima parte a zilei si din nou dupa lasarea noptii. Vom avea soare, cativa nori si un vant destul de intens. Maxima ajunge la minus 6 grade. La munte va ninge slab in masivele vestice si in nordul Orientalilor, dar vantul intens este marea problema: va sufla cu 70 km/h, chiar 80 km/h pe creste si o sa viscoleasca ninsoarea. Temperaturile se mentin scazute; stratul de zapada are in jur de jumatatea de metru prin statiuni.

PROGNOZA METEO PENTRU URMATOARELE TREI ZILE

Vineri avem soare in sud, temporar si prin est, dar in vest, centru si nord-vest va fi lapovita. La munte va ninge. Vremea se incalzeste mai tare in vest, la deal si la munte; presiunea atmosferica va scadea accentuat. 

Sambata
ajungem la normal cu temperaturile: in Dobrogea vor fi chiar si 9 grade. In centru si vest asteptam lapovita si ninsoare, iar pe la munte o sa mai ninga. Mai sunt conditii de polei.

Duminica, se raceste din nou, iar duminica spre luni se intoarce gerul in cateva zone. O sa mai ninga slab pe la munte, iar in Dobrogea va fi lapovita in prima parte a zilei.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Gigi Becali anunță o revenire de senzație la FCSB
NEWS ALERT Gigi Becali anunță o revenire de senzație la FCSB
Citește și...
Atena n-a mai vazut atata zapada de 9 ani. Valul de frig care a lovit Europa a facut peste 60 de victime
Atena n-a mai vazut atata zapada de 9 ani. Valul de frig care a lovit Europa a facut peste 60 de victime

Atena s-a trezit marti sub un strat gros de nea - un spectacol neobisnuit pentru locuitorii orasului care nu au mai vazut atata zapada din 2008 - fapt ce a provocat probleme de trafic chiar si in centrul capitalei.

Sud-estul tarii, ingropat sub zapezi. Oamenii au stat si 12 ore in masini, asteptand sa fie salvati din nametii uriasi
Sud-estul tarii, ingropat sub zapezi. Oamenii au stat si 12 ore in masini, asteptand sa fie salvati din nametii uriasi

Iarna a lovit cel mai greu in Dobrogea, in special in Constanta. Zeci de masini au ramas ingropate cu orele in nameti si au avut nevoie de ajutorul autoritatilor. Sute de oameni nu credeau ca mai ajung acasa cand s-au vazut in troiene.

Recomandări
Forțele israeliene au preluat controlul asupra părții palestiniene a punctului de trecere Rafah din Gaza
Forțele israeliene au preluat controlul asupra părții palestiniene a punctului de trecere Rafah din Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza.

Macron și Xi au pus la cale un armistițiu la nivel mondial. „Lumea de astăzi nu este prea pașnică”
Macron și Xi au pus la cale un armistițiu la nivel mondial. „Lumea de astăzi nu este prea pașnică”

Președintele chinez Xi Jinping a revenit în Europa după 5 ani. Primit cu toate onorurile la Paris, nu a fost menajat.

Vremea extremă s-a dezlănțuit în România. Potop cu grindină în Prahova, mașini luate de ape și oameni terifiați
Vremea extremă s-a dezlănțuit în România. Potop cu grindină în Prahova, mașini luate de ape și oameni terifiați

Am intrat în luna fenomenelor meteo extreme, spun specialiștii. În Prahova, Vâlcea și Mehedinți, furtunile iscate din senin i-au înspăimântat pe oameni și au provocat stricăciuni mari.