Coduri galbene de precipitaţii, vânt puternic şi ger, valabile treptat în întreaga ţară până vineri

Ultima actualizare: 10-02-2021 16:02
anm
ANM

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, trei atenţionări Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ, răcire accentuată a vremii, intensificări ale vântului, viscol şi polei.

Acestea sunt valabile până vineri la orele prânzului la început în judeţe din centrul, vestul şi nord-vestul ţării, iar mai apoi în întreaga ţară, potrivit Agerpres.

Potrivit meteorologilor, un prim Cod galben de vreme rea va fi valabil în intervalul 10 februarie, ora 14:00 - 11 februarie, ora 12:00, în Carpaţii Occidentali, nordul Carpaţilor Orientali şi în vestul Carpaţilor Meridionali, unde temporar vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ, astfel că pe tot parcursul intervalului menţionat se vor acumula cantităţi de apă de 20 - 25 l/mp, iar pe arii restrânse 40 l/mp. Ploile vor favoriza topirea şi cedarea apei din stratul de zăpadă.

În aceste zone, va ploua pe arii extinse şi pe treptele de relief mai joase din jumătatea de vest a teritoriului, unde izolat se vor cumula 10 - 20 l/mp.

Al doilea Cod galben va fi în vigoare pe parcursul zilei de joi, între orele 6:00 - 12:00, în vestul şi nord-vestul ţării unde vor fi ploi şi pe arii extinse depuneri de polei. Treptat, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare, vântul se va intensifica, cu viteze în general de 55 - 65 km/h, viscolind ninsoarea. De asemenea, depuneri de polei vor fi pe arii restrânse şi în nordul Moldovei.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 11 februarie, ora 12:00 - 12 februarie, ora 12:00, va intra în vigoare al treilea Cod galben de vreme rea, ce va caracteriza o răcire accentuată, intensificări ale vântului, ninsori viscolite şi polei.

Astfel, în toată ţara, vremea se va răci brusc şi accentuat în toate regiunile, iar în cursul nopţii de joi spre vineri (11/12 februarie) va fi ger în vestul, nordul, nord-estul şi centrul ţării.

Vor predomina ninsorile la început în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova şi zonele montane, apoi şi în Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei şi se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local, se va semnala polei sau gheţuş.

Totodată, vântul va avea intensificări în toată ţara, amplificând senzaţia de frig, cu viteze de 55 - 65 km/h şi temporar peste 70 - 80 km/h, mai ales în sud-vest, centru, est şi sud-est. La munte vântul va sufla tare, cu rafale de peste 70 - 90 km/h şi îndeosebi în zona înaltă vor depăşi 100 - 120 km/h. Temporar, ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată.

ANM notează că vremea se va menţine deosebit de rece şi pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales pe timpul nopţilor şi dimineţilor, iar vântul va mai avea intensificări.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!