Cod galben de ninsori în București și 16 județe. Stratul de zăpadă va măsura și 15 cm

×
Codul embed a fost copiat

Pregătiţi-vă de o iarnă grea. Vine în forţă, de marţi noapte, inclusiv în Bucureşti. Meteorologii au emis Cod Galben de ninsori viscolite pentru jumătate de ţară. Vizate sunt 16 judeţe din sud-estul țării. Mai rău este că, după viscol, se va lăsa gerul.

De miercuri seară până vineri dimineaţă, vremea va fi deosebit de rece în toată ţara, iar în sud-est vântul va continua să aibă intensificări, spulberând zăpada.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o atenţionare Cod galben valabilă miercuri, între orele 2:00 şi 20:00, când se vor semnala intensificări susţinute ale vântului, ninsori viscolite, depunerea unui strat de zăpadă şi depuneri de gheaţă.

"În intervalul menţionat, în regiunile sudice şi sud-estice vor predomina ninsorile, în general moderate cantitativ, şi se va depune strat de zăpadă, local consistent. Pe arii restrânse, în special în dimineaţa zilei de miercuri (28 noiembrie) şi cu precădere în regiunile sud-estice vor fi depuneri de gheaţă", arată ANM.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

De asemenea, temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 40-50 de kilometri pe oră, iar în estul, centrul, sudul Munteniei, în Dobrogea şi în sudul Moldovei rafalele vor atinge în general 55-75 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii sub 100 de metri.

Totodată, meteorologii au emis o informare valabilă de miercuri, de la ora 20:00, până vineri, la ora 10:00, care vizează intensificări ale vântului şi local zăpadă spulberată în sud-estul teritoriului, dar şi vreme deosebit de rece în toată ţara.

În intervalul menţionat, în sud-estul teritoriului vântul va avea intensificări cu viteze de 45-55 de kilometri pe oră, temporar în jur de 60 km/h, spulberând zăpada depusă, mai ales în cursul nopţii de miercuri spre joi (28/29 noiembrie) şi pe parcursul zilei de joi (29 noiembrie).

"Vremea va deveni deosebit de rece în toată ţara, astfel că temperaturile vor fi negative în majoritatea regiunilor, iar noaptea va fi ger (temperaturi sub -10 grade) în special în nordul, nord-estul şi centrul ţării", mai spun meteorologii, menţionând că vremea se va menţine deosebit de rece până la sfârşitul săptămânii.

Prognoza pentru București

Vremea va deveni geroasă în Bucureşti, iar precipitaţiile estimate pentru următoarele zile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, în timp ce vântul va sufla cu viteze de până la 55 km/h, relevă prognoza de specialitate, publicată marţi de Administraţia Naţională de Meteorologie, conform Agerpres.

Conform datelor citate, în intervalul 27 noiembrie, ora 20:00 - 28 noiembrie, ora 8:00, vor fi precipitaţii, la începutul nopţii sub formă de ploaie, apoi lapoviţă şi ninsoare. De asemenea, vor fi condiţii pentru depuneri de gheaţă. Vântul se va intensifica treptat, iar până dimineaţă va atinge viteze la rafală în jurul a 55 km/h şi se va depune strat de zăpadă de până la 2 - 4 cm. Temperatura minimă se va situa în jurul valorii de -2 grade Celsius.

În intervalul 28 noiembrie, ora 8:00 - 29 noiembrie, ora 8:00, îndeosebi în prima parte a zilei va ninge, iar temporar vântul va avea intensificări, cu viteze la rafala în general de 45 - 55 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii. Grosimea stratului de zăpadă nu va fi uniformă şi se va situa în medie între 7 şi 10 cm, izolat posibil 15 cm. Vremea va deveni deosebit de rece, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de -1 grad, în timp ce minima va oscila între -6 şi -4 grade.

Potrivit meteorologilor, din data de 29 noiembrie, ora 8:00, şi până pe 30 noiembrie, ora 8:00, vremea va continua să fie deosebit de rece, cu o temperatură maximă între -4 şi -3 grade Celsius, şi o minimă în jurul valorii de -7 grade. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de 40 km/h. Trecător, vor fi posibile fulguieli.

Peste 11.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi vor fi pregătiţi să intervină 

Peste 11.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi vor fi pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, după instituirea unui Cod galben de ninsori şi viscol.

„Imediat după emiterea codului galben de vreme severă, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a cerut prefecților să ia măsuri pentru punerea în aplicare a planurilor de acțiune pentru sezonul rece și să se asigure că sunt pregătite mijloacele de intervenție și că există suficiente stocuri de materiale antiderapante și de carburanți.

În acest sens, astăzi (n.r - marți) în jurul prânzului, s-a transmis o radiogramă tuturor Instituțiilor Prefectului din județele aflate sub atenționare meteorologică pentru a asigura permanența pe toată perioada de manifestare a fenomenelor meteo severe.

De asemenea, au fost prealertate comitetele locale pentru situații de urgență pentru luarea tuturor măsurilor pentru protejarea populației și pentru asigurarea funcționării la parametri normali a sistemelor de utilități publice.

O atenție deosebită va fi acordată persoanelor care necesită asistență medicală permanentă, cum sunt bolnavii care au nevoie de dializă sau gravidele, iar acolo unde este cazul, acestea vor fi transportate preventiv în unitățile spitalicești.

Pentru perioada cu temperaturi scăzute autoritățile locale vor lua măsuri pentru asigurarea unor spații în care ar putea fi cazate persoane surprinse de vremea severă.

La nivelul județelor vizate de atenționarea meteo, au fost suplimentate efectivele de intervenție ale inspectoratelor pentru situații de urgență, astfel încât acțiunile acestora pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo să se poată realiza în cel mai scurt timp.

Peste 11.000 de pompieri, polițiști și jandarmi vor fi pregătiți în aceste zile să intervină în sprijinul populației în situația apariției unor situații de urgență provocate de vremea severă.

Având în vedere că vremea se va menține deosebit de rece până la sfârșitul săptămânii, când foarte mulți cetățeni se vor bucura de minivacanța prilejuită de 

sărbătorirea Zilei Naționale și vor participa la manifestările publice organizate în mai multe orașe, le recomandăm să-și ia măsuri de protecție și să se îmbrace corespunzător.

Celor care intenționează să plece la drum în aceste zile le reamintim că trebuie să aibă autovehiculul echipat pentru circulația pe drumuri acoperite de zăpadă sau polei, trebuie să manifeste prudență la volan și să urmeze indicațiile polițiștilor rutieri.

Subliniez faptul că eventualele măsuri de restricționare a circulației rutiere sau de închidere a unor sectoare de drum se vor dispune numai în scop preventiv, pentru a NU pune în pericol oamenii și pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

Conducătorii auto trebuie să se intereseze din timp asupra condițiilor meteo și de drum din zonele în care urmează să se deplaseze. Informații actualizate despre situația traficului pot fi găsite pe site-ul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic.

De altfel, Poliția Rutieră va fi ca de obicei în teren pentru a oferi sprijin.

Reamintim că în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, cele mai vulnerabile categorii de persoane sunt copiii, vârstnicii și cele cu afecțiuni cronice de sănătate și de aceea recomandăm să evite expunerea prelungită la ger.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

În aceste zile, situația din teren va fi monitorizată de la nivelul MAI pentru a putea acorda sprijin suplimentar de fiecare dată când se va impune”, precizează comisarulș-șef de polițieMonica Dajbog.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cum va fi vremea de Paște. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. HARTĂ
Cum va fi vremea de Paște. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri, prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Potrivit acestora, temperaturile la începutul lunii mai, în perioada Sărbătorilor Pascale, vor fi apropiate de cele normale.

Vremea azi, 19 aprilie. Zonele în care ploile nu se opresc. Temperaturile cresc cu câteva grade
Vremea azi, 19 aprilie. Zonele în care ploile nu se opresc. Temperaturile cresc cu câteva grade

Vineri avem vreme schimbătoare şi înnorări în majoritatea zonelor. În nordul, în centrul şi în estul ţării apar câteva reprize de ploaie, dar s-ar putea să picure şi în rest.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.