Ciclonul polar Olaf va aduce vreme foarte rece în țară. Sunt aşteptate ninsori

Dată publicare: 16-11-2017 18:59
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Zăpezile care au speriat deja orașe însemnate din Europa se pregătesc să atace România. Acum este momentul să pregătiți hainele groase, fularele și căciulile, pentru că se face din ce în ce mai frig.

''Olaf'' aduce ninsorile aici. Nu e vorba însă despre vestitul personaj de desene animate, ci despre un ciclon format la polul nord. Primele zăpezi se vor instala în nord și la munte, iar de luni încolo sunt șanse mari să ajungă inclusiv în București.

În drumul său spre Europa, Olaf a mai pierdut din puteri. Dar până la extincție, inclusiv masele de aer foarte rece pot da naștere altora, botezate de cercetătorii germani. "Copiii" lui Olaf, Peter și Michael.

Peter este cel care va ajunge în noaptea de sâmbătă în nordul și în nord vestul României. La început va ninge la munte, însă în noaptea următoare ninsoarea se mută și în zonele joase.

INMH: "Pentru locuitorii din nordul Moldovei, Crișana, Maramureș s-ar putea să vadă primii fulgii de nea".

De luni încolo, în scenă intră un alt ciclon. S-a format în zona Mării Meditarane și a lovit deja Grecia, unde s-au produs inundații. Acum vine spre Marea Neagră și spre estul României.

Meteorologii îl urmăresc și așteaptă să vadă cum va interacționa cu masă de aer rece lăsată în urmă de Peter.

INMH: "Vom vedea cât de extinsă va fi aria cu precipitatii solide. Chiar dacă nu se va depune un strat de zăpadă. Nu este un episod de iarnă grea, dar o să fie unul sau două, primul de iarnă în acest sezon".

De altfel, deloc neobișnuit, pentru că luna noiembrie aduce de obicei primele manifestări de iarnă. 

Partea urâtă este că, evident, se face și mai frig. La începtul săptămânii viitoare se vor înregistra temperaturi negative. Va fi mai frig decât ar fi normal pentru această perioada în timpul zilelor, când maximele dacă ajung la 6 grade Celsius.


VIDEO PROTVPLUS.RO