Tradiția tăierii porcului, în Bucovina. ”Punem paie pentru șorici bun și cinstim porcul”

×
Codul embed a fost copiat

În toate gospodăriile din țară, miercuri, s-a tăiat porcul, iar mirosul de șorici fripți a umplut toate ulițele satelor.

Am ajuns și noi în Bucovina, pentru a strânge câteva dintre secretele care fac ca slănina, cârnații, caltaboșii sau jambonul de porc să fie atât de căutate de turiștii care vin să petreacă sărbătorile aici. Poate că unul dintre secretele care transformă Bucovina într-un ținut al mâncărurilor îmbietoare și gustoase constă în păstrarea rețetelor vechi.

"Întâi tăiem porcul și apoi îl pârlim și ca să îi dea șoriciului un gust bun, punem paie pe el și îl parlim pe toate părțile, că șoriciul se ia mai bine de pe porc. Cu paie are alt gust, o să vedeți îndată ce gust are șoriciul, că se topește în gură”, explică specialistul.

Tradiția aici, în inima Bucovinei, spune porcul trebuie cinstit.

"Tradiția spune că nu există să tai porcul fără să bei o țuică în cinstea porcului, să îi mulțumim că ne face fericiți de Crăciun. Chemăm vecinii și prietenii, că se zice că dacă nu faci pomana porcului, nu îți merge bine tot anul", spune tradiția.

Citește și
carne
Alternativa pentru cei care nu vor carne de porc la masa de Crăciun. Prețurile la oaie sau mistreț
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

După ore bune de muncă, șoriciul este gata să fie gustat. Gustul cel mai bun îl are atunci când este mâncat în jurul porcului. Așa se face că mirosul îmbietor i-a strâns pe câțiva tineri din București în jurul godacului.

Poate cel mai așteptat moment de pofticioși este prepararea tochiturii sau a pomanei porcului.

"Prima dată se pune slănina de pe burtă, care e mai subțire, cu un pic de carne. O lăsăm să se rumeneasca și venim cu carnea care e pulpă, coasta și un pic de mușchiuleț. Se adaugă și carnea și adăugăm condimente, sare, piper și foi de dafin, ca să fie totul natural", este descrisă rețeta.

Seara de Ignat se încheie cu un răgaz în beciul vechi de 200 de ani. La plecare, fiecare turist are parte de o surpriză.

”După 5 sau 6 zile de sărbători, cât omul stă la noi, vă dați seama că acasă n-are cumpărături, iar noi putem facem o pâine caldă, o bucată de slănină, cârnați, poale în brâu, mai punem și o sticluța de vin”, spune gazda.

La poalele munților Rarău, într-o pensiune, alți turiști păstrează tradiția.

”Ăsta este un but de porc făcut tradițional, în cuptor, într-o crustă făcută cu condimente. Se servește cu cartofi facuți tot așa, în cuptor. Sunt cartofi cu mălai și, bineînțeles, cu murături. Poftă bună!", ne spune rețeta proprietarul.

Așa se face că preparatele nu rezistă prea mult pe masă. Și într-o pensiune aflată aproape de Gura Humorului turiștii vor fi întâmpinați tot cu produse alese cu grijă dintre sutele de rețete vechi, bucovinene.

Angelica Ștefancu, administrator pensiune: ”Avem pâinea de casă în două variante, făcute în cuptor, avem prăjitură cu mere și cu brânză, caș proaspăt făcut la noi în bucătărie, bulz, turte, fasole cu scăriță, sărmăluțe cu smântână, murături și nelipsitul cozonac cu nucă."

 Un citat celebru spune că "Gastronomia este arta de a folosi hrana pentru a crea fericirea". Probabil aceasta este și filosofia bucovinenilor, care, de astăzi, au declarat deschise sărbătorile de poveste.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Bugetul unui român pentru sărbători a ajuns la 1.750 de lei, în 2017. Cum sunt cheltuiți banii
Bugetul unui român pentru sărbători a ajuns la 1.750 de lei, în 2017. Cum sunt cheltuiți banii

Am ajuns în acea perioadă a anului, în care primele de sărbători și salariile dispar cu viteză luminii. Românii aruncă în stânga și în dreapta cu bani, disperați să umple cât mai repede frigiderele și pungile de cadouri.

Alternativa pentru cei care nu vor carne de porc la masa de Crăciun. Prețurile la oaie sau mistreț
Alternativa pentru cei care nu vor carne de porc la masa de Crăciun. Prețurile la oaie sau mistreț

Cei care nu vor să vadă porc pe masa de Crăciun, nu vor rămâne flămânzi. Delicatesele din carne de oaie, curcan, iepure, cerb sau gâscă reprezintă o alternativă.

Colindători în port popular au făcut spectacol la Timișoara
Colindători în port popular au făcut spectacol la Timișoara

Colindători îmbrăcaţi în port popular au făcut spectacol, luni, pe străzile Timișoarei.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.