Tradiția tăierii porcului, în Bucovina. ”Punem paie pentru șorici bun și cinstim porcul”
În toate gospodăriile din țară, miercuri, s-a tăiat porcul, iar mirosul de șorici fripți a umplut toate ulițele satelor.
Am ajuns și noi în Bucovina, pentru a strânge câteva dintre secretele care fac ca slănina, cârnații, caltaboșii sau jambonul de porc să fie atât de căutate de turiștii care vin să petreacă sărbătorile aici. Poate că unul dintre secretele care transformă Bucovina într-un ținut al mâncărurilor îmbietoare și gustoase constă în păstrarea rețetelor vechi.
"Întâi tăiem porcul și apoi îl pârlim și ca să îi dea șoriciului un gust bun, punem paie pe el și îl parlim pe toate părțile, că șoriciul se ia mai bine de pe porc. Cu paie are alt gust, o să vedeți îndată ce gust are șoriciul, că se topește în gură”, explică specialistul.
Tradiția aici, în inima Bucovinei, spune porcul trebuie cinstit.
"Tradiția spune că nu există să tai porcul fără să bei o țuică în cinstea porcului, să îi mulțumim că ne face fericiți de Crăciun. Chemăm vecinii și prietenii, că se zice că dacă nu faci pomana porcului, nu îți merge bine tot anul", spune tradiția.
După ore bune de muncă, șoriciul este gata să fie gustat. Gustul cel mai bun îl are atunci când este mâncat în jurul porcului. Așa se face că mirosul îmbietor i-a strâns pe câțiva tineri din București în jurul godacului.
Poate cel mai așteptat moment de pofticioși este prepararea tochiturii sau a pomanei porcului.
"Prima dată se pune slănina de pe burtă, care e mai subțire, cu un pic de carne. O lăsăm să se rumeneasca și venim cu carnea care e pulpă, coasta și un pic de mușchiuleț. Se adaugă și carnea și adăugăm condimente, sare, piper și foi de dafin, ca să fie totul natural", este descrisă rețeta.
Seara de Ignat se încheie cu un răgaz în beciul vechi de 200 de ani. La plecare, fiecare turist are parte de o surpriză.
”După 5 sau 6 zile de sărbători, cât omul stă la noi, vă dați seama că acasă n-are cumpărături, iar noi putem facem o pâine caldă, o bucată de slănină, cârnați, poale în brâu, mai punem și o sticluța de vin”, spune gazda.
La poalele munților Rarău, într-o pensiune, alți turiști păstrează tradiția.
”Ăsta este un but de porc făcut tradițional, în cuptor, într-o crustă făcută cu condimente. Se servește cu cartofi facuți tot așa, în cuptor. Sunt cartofi cu mălai și, bineînțeles, cu murături. Poftă bună!", ne spune rețeta proprietarul.
Așa se face că preparatele nu rezistă prea mult pe masă. Și într-o pensiune aflată aproape de Gura Humorului turiștii vor fi întâmpinați tot cu produse alese cu grijă dintre sutele de rețete vechi, bucovinene.
Angelica Ștefancu, administrator pensiune: ”Avem pâinea de casă în două variante, făcute în cuptor, avem prăjitură cu mere și cu brânză, caș proaspăt făcut la noi în bucătărie, bulz, turte, fasole cu scăriță, sărmăluțe cu smântână, murături și nelipsitul cozonac cu nucă."
Un citat celebru spune că "Gastronomia este arta de a folosi hrana pentru a crea fericirea". Probabil aceasta este și filosofia bucovinenilor, care, de astăzi, au declarat deschise sărbătorile de poveste.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucovina, preparate traditionale, cârnați, sorici,
Dată publicare:
20-12-2017 18:20