Tinutul Secuiesc a revenit in atentia turistilor. Eforturile depuse de localnici pentru a-i atrage pe vizitatori
Considerata multa vreme o zona greu accesibila si nu foarte atractiva, Covasna revine in atentia turistilor. Comunitatile locale au facut eforturi sa ne schimbe perceptia, iar cea mai buna dovada vine din comuna Cernat, langa Targu Secuiesc.
Un motor zgomotos de aproape 150 de ani poate fi admirat la muzeul din Cernat, alaturi de alte cateva sute de utilaje agricole de epoca. Un invatator a avut grija sa le prinda pe toata intr-o colectie incantatoare.
Pal Haszmann, muzeograf: "Era pedagog, intelectual din zona noastra si stia ce are de facut ca sa invete lumea ca sa nu se piarda traditiile lor, obiceiurile, obiectele legate de viata lor."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De acest loc sunt legate si multe mestesuguri ca impaslitul lanii, pictura pe lemn sau cioplitul.
Desi pe vremuri in Cernat fuctionau 43 de mori de apa, astazi mai sunt doar doua.
Ilona Szocs, administartorul unei mori: "Fiecare moara avea cate un sat arondat. Toti morarii au trait bine. Nu aveau contracte scrise, dar aveau intelegeri verbale."
Din fericire, oamenii din Cernat au stiut sa-si pastreze traditiile si sa le transmita si catre turistii care vin in zona. Tocmai de aceea au amenajat camere ca pe vremea bunicii si astfel oaspetii se pot bucura de o atmosfera autentica.
Fiecare turist va achita cate 40 de lei pe noapte. Pretul nu include insa si gulasul delicios pregatit de bucatari dupa cateva reguli simple.
Lorand Kovacs, bucatar: "Secretul este chimenul si sa fiarba incet, la ceaun si lemnele sa nu fie brad, trebuie sa fie de fag."
Dupa o masa copioasa ar merge si o plimbare pana la strand. Localnicii au renovat cu mainile lor un turn de veghe medieval, iar la baza au construit un mic bazin de inot.
Intrarea este libera la strandul de la marginea localitatii, insa apa de aici este doar pentru cei foarte tari de inima, pentru ca se alimenteaza din izvoarele de apa minerala de pe acesta vale si este foarte foarte rece.
De aici, puteti ajunge usor la baile Balvanyos, lacul Sfanta Ana sau la Baile Tusnad.