Cum se traieste Pastele in satul de la marginea norilor. Nemtii, fata in fata cu bucataria romaneasca: "E rea, dar e buna!"
Cei care nu au rude la tara, dar cauta tihna, au ajuns deja in locuri binecuvantate, in care razboiul de tesut sau tamplaria sculptata nu sunt doar obiecte de muzeu. Este si cazul satului de deasupra norilor.
La Marisel, in judetul Cluj, cerul este mai aproape de oamenii care si-au cocotat casele la peste 1.200 de metri.
Jonas si Markus au aflat despre Marisel de la un prieten din Cluj. Au inteles repede ca Romania este un basm plin de provocari.
Alegeri 2024
13:29
Liderul partidului DREPT face apel la susţinerea Elenei Lasconi şi cere demisia şefilor serviciilor secrete
13:26
„Victoria șoc” a lui Georgescu, în presa străină. „Niciodată nu am văzut o asemenea creștere comparativ cu sondajele”
12:59
Vîlceanu: Trebuie să îşi asume răspunderea toată echipa. Demisia acum, toţi!
12:44
Analistul Cristian Pîrvulescu, despre surpriza rezultatelor din turul I: PSD a căzut în groapa pe care a săpat-o altora
Jonas Hein, turist Germania: "Am fost la un gratar si... nu stiu cum ii spuneti, dar am pus o bucata de grasime de porc (n.r. slanina) la prajit, iar mai apoi am mancat-o cu paine, branza si ceapa. E foarte rea, dar e foarte buna!"
Nemtii sunt pentru prima data la noi si s-au declarat deja impresionati de locurile incredibile dar si de amabilitatea localnicilor.
Jonas Hein, turist Germania: "Drumul pana aici, prin munti, a fost chiar surprinzator. Totul e atat de rural. De asta ne-am si gandit ca ar fi placut sa venim aici cu prietenii, pentru ca ni s-a spus ca acest loc are ceva special, mancarea, palinca."
Markus, in schimb, e cu gandul numai la mancare.
Markus Lutz, turist Germania: "Imi place foarte mult branza cu nuci. Si palinca cu diferite arome e foarte buna."
Adevarul este ca in timp ce unii pleaca in drumetii altii asuda prin bucatarie. Turistii bat la usa iar mancarea trebuie sa fie gata din vreme.
Ela Atanasiu, proprietar pensiune: "Traditionalul bors de miel il pregatim acum: am fiert carnita, o tocam marunt, am pus legumele la fiert, le amestecam, la sfarsit dregem cu bors. Iar ca fel principal avem binecunoscuta fripturica de miel impanat cu piper rosu si usturoi. Cand e gata de pus la cuptor,
il lasam vreo patru ore la foc mic si inca o perioada scurta de timp la temperature mai mare, sa faca crusta."
Si odaile sunt pregatite.
Proprietar pensiune: "Avem foarte multi oaspeti si, dincolo de mancare gustoasa si sanatoasa, ii asteptam si cu camere primitoare. Avem stilul traditional, de exemplu presurile sunt tesute de femeile din zona, preferam sa incurajam mestesugarii locali."
In multe case inca se tes costume populare si covoare in culori vii, uluitor de frumoase.
Maria Lapuste, localnica: "Mai demult, aici numai din tesut se traia. Vin turistii si le place lucrul de mana, asa sunt de curiosi. Au venit si niste olandezi. Vai, ce le mai placura!"
Sebastian Hosu, proprietar pensiune: "Oaspetii care ajung aici, deasupra lumii, la 1.200 de metri altitudine, vin sa se bucure de aerul curat, de liniste, de mancarea buna si fac si excursii in Apuseni, pe la ghetari, la Scarisoara, la Padis. Plimbari cu caruta sau sania trasa de cai."
Daca vi se pare tentant si aveti vreme, atunci nu ratati satul de la marginea norilor.