Vacanță cu trenul în Europa. Ce variante ai pentru o excursie idilică pe calea ferată, la prețuri mici

vacanta cu trenul
Shutterstock

Dintr-o combinație de romanticism, conștientizare a climatului și dorința de călătorii lente, trenurile de noapte câștigă popularitate în întreaga Europă.

 Ultimele luni au fost marcate de expansiuni semnificative în această zonă, inclusiv introducerea serviciului Night Jet care leagă München, Germania de La Spezia, Italia - poziționând călătorii la o distanță ușor accesibilă de superbul Cinque Terra printr-o scurtă conexiune. În plus, un tren Euronight circulă acum de la Zürich la Zagreb, iar serviciul European Sleeper leagă Bruxelles-ul de Berlin, oferind o conexiune către Londra prin Eurostar.

Trenul în Europa - ruta care traversează multe orășele

vacanta cu trenul

Serviciul European Sleeper, cunoscut sub numele de "Good Night Train", își extinde și mai mult aria de acoperire prin prelungirea rutei sale de la Bruxelles la Berlin pentru a include Praga, începând cu luna curentă.

Serviciul operează de trei ori pe săptămână și oprește în prezent în Antwerp, Rotterdam, Amsterdam și Berlin.

Citește și
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Noua extensie va adăuga opriri în Dresda, Saxon în Elveția și Valea Elbei, patrimoniu UNESCO, înainte de a se încheia în capitala impresionantă a Cehiei, Praga, cu bisericile sale medievale și pavilioanele renascentiste.

Călătoria este programată să dureze 15 ore, plecând din Bruxelles la 19:22 și ajungând în Praga la 10:56 a doua zi.

În plus, dacă vrei o evadare de weekend în Praga din Londra, poți să o faci cu Good Night Train.

European Sleeper și-a aliniat orarele cu cele ale Eurostar pentru a permite pasagerilor din Londra să treacă rapid la Good Night Train în Bruxelles și apoi la Berlin sau Praga.

Astfel, dacă dorești să faci legătura din Londra, poți urca într-un tren Eurostar la St. Pancras vineri după-amiază, plecând la 15:30 și, în aproximativ două ore, să schimbi trenurile în Bruxelles la 18:04. Schimbul este bine sincronizat, cu Good Night Train pregătit să plece la 19:22. Te vei trezi în Praga sâmbătă dimineața după ce ai savurat micul dejun la bord.

Prețurile încep de la 99 € pentru locurile pe scaun și 109 € pentru cabina cu patru locuri de dormit dacă pleci într-o zi de luni.

Prețurile pentru o plecare vineri încep de la 139 € pentru locurile pe scaun și 159 € pentru o cabina cu patru locuri de dormit. Opțiunea de cabină cu paturi, din păcate, nu mai este disponibilă.

Noul serviciu de la Bruxelles la Praga a fost lansat pe 25 martie. Biletele sunt disponibile spre vânzare prin intermediul site-ului European Sleeper.

Cele mai populare rute de trenuri internaționale

vacanta cu trenul

Cea mai populară rută de tren internațional pare să fie conexiunea Marea Britanie-Franța prin Tunelul Canalului, care vede peste 16 milioane de pasageri pe an - fără a număra cei aproape 3 milioane care călătoresc între Marea Britanie și Belgia.

Totuși, doar aproximativ jumătate dintre aceștia sunt călători Eurostar. Se pare că datele oficiale includ și persoanele care folosesc Le Shuttle - trenurile care circulă și duc înapoi mașinile sub Canal.

Următoarea este o altă legătură internațională pe mare: Danemarca-Suedia peste Podul Öresund (făcut faimos de seria de detectivi Scandi noir The Bridge).

În plus față de trenurile pe distanțe lungi, podul are și un serviciu de navetă intens între Copenhaga și orașul suedez apropiat Malmö. Cu o frecvență de circulație la fiecare 10 minute în ambele direcții în orele de vârf, trebuie să fie cel mai frecvent și popular serviciu internațional de cale ferată de pe planetă.

Franța-Belgia nu este o singură conexiune feroviară - în schimb, există aproximativ șase linii, de la TGV-uri de mare viteză până la servicii locale mici.

Pentru Germania-Elveția, majoritatea celor 6 milioane sunt cu siguranță navetiști.

Orașul elvețian Basel, orașul francez Saint-Louis și orașul german Lörrach se află chiar unul lângă celălalt și formează o zonă urbană numită "Eurodistrictul Trinațional".

Acestea împart o rețea de trenuri suburbane care traversează granița germano-elvețiană de trei ori și granița franco-elvețiană o dată.

25 de milioane de oameni folosesc această rețea S-Bahn trinațională în fiecare an, iar aproximativ 10 milioane dintre aceștia folosesc secțiunile internaționale.

Cele mai populare rute internaționale de tren sunt următoarele:

• Eurostar, care călătorește între Londra, Regatul Unit și Paris, Franța.

• Bernina Express (Elveția și Italia)

• Calea ferată Flam (Norvegia)

• Linia West Highland (Scoția, Regatul Unit)

• Glacier Express (Elveția)

• Linia Cinque Terre (Italia)

• Ruta Tramuntana (Spania)

• Linia Golden Pass (Elveția)

• Calea ferată Semmering (Austria)

• Calea ferată Trans-Siberiană (Rusia și Mongolia)

• Trenul Albastru (Africa de Sud)

Principalele capitale europene, Londra, Paris, Bruxelles și Amsterdam, sunt destinațiile principale ale Eurostar, cu trenuri care circulă șapte zile pe săptămână, în fiecare zi, cu excepția zilei de 25 decembrie, către și dinspre stațiile St.Pancras International (cunoscută de mulți sub numele de Kings Cross), Gare du Nord, Brussels Midi și Amsterdam Centraal. Alte opriri importante, în funcție de serviciu și sezon, includ Calais, Lille, Lyon, Avignon, Marseille, Marne-la-Vallée (pentru Disneyland Paris) și Rotterdam în Olanda.

Unde poți ajunge ușor cu trenul din România

Din București poți ajunge aproape oriunde cu trenul, fie direct, fie schimbând trenurile. Direct poți ajunge rapid și ușor către Brașov, Sighișoara, Constanța sau Sibiu, orașe extrem de frumoase pe care ar trebui să le vezi măcar o dată.

Pentru destinații internaționale, iată unde poți ajunge ușor cu trenul din România:

Budapesta

Un tren de noapte numit Ister oferă o opțiune eficientă din punct de vedere al timpului pentru călătorii de la București la Budapesta, plecând seara și ajungând a doua zi dimineața. În plus, sunt disponibile trenuri de zi pentru o călătorie presărată cu peisaje frumoase prin munții Carpați.

Viena

Dacia Express oferă o rută directă de la București la Viena, oferind vagoane de dormit și cușete moderne cu aer condiționat. Alternativ, călătorii pot opta pentru trenuri de zi cu scaune confortabile.

Sofia, Veliko Tarnovo

Poți porni într-o călătorie deosebită de la București la Sofia, cu opțiuni pentru trenuri directe în anumite perioade. Traseul duce pasagerii peste Dunăre, oferind priveliști minunate ale zonei rurale bulgare.

Belgrad

Deși nu există un tren direct de la București la Belgrad, călătorii pot ajunge confortabil în Serbia luând trenuri locale cu o schimbare ușoară la graniță.

Salonic, Atena

Călătorii pot alege să ajungă în Grecia prin Sofia, cu opțiuni pentru trenuri de zi de la Sofia la Salonic și apoi către Atena.

Istanbul

De asemenea, există opțiunea unui vagon cușetă direct București-Istanbul în anumite perioade. În caz contrar, poți lua trenuri de legătură de la București la Dimitrovgrad în Bulgaria, unde poți lua trenul expres Sofia-Istanbul pentru a ajunge la rapid în capitala Turciei.

Chișinău

Pentru cei care se îndreaptă spre Chișinău în Republica Moldova, sunt disponibile servicii de tren directe, oferind o legătură convenabilă între cele două capitale.

Toate celelalte destinații: Londra, Paris, Bruxelles, Amsterdam, Elveția, Italia, Germania, Spania

Călătorii pot accesa o gamă largă de destinații europene de la București, inclusiv orașe importante precum Londra, Paris, Bruxelles și Amsterdam, precum și țări precum Elveția, Italia, Germania și Spania. Opțiunile includ trenuri de dormit, trenuri de zi și conexiuni prin alte centre europene.

La Gara de Nord din București, biletele internaționale pot fi achiziționate ușor și rapid. 

Articol recomandat de sport.ro
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
Citește și...
Cele mai bune destinații ecoturistice pentru cicloturism din România. Vezi ce nu trebuie să ratezi cu bicicleta prin țară
Cele mai bune destinații ecoturistice pentru cicloturism din România. Vezi ce nu trebuie să ratezi cu bicicleta prin țară

România se evidențiază ca o destinație de cicloturism ecoturistic ce oferă o varietate impresionantă de peisaje naturale și experiențe autentice.

Stațiunea Mamaia, bijuteria litoralului românesc. Ce să faci aici, de la cluburi, la plaje și sporturi nautice
Stațiunea Mamaia, bijuteria litoralului românesc. Ce să faci aici, de la cluburi, la plaje și sporturi nautice

În lumina frumuseții sale naturale și a atmosferei pline de viață, stațiunea Mamaia este una dintre cele mai apreciate locații de vară din România.

Castelul Bethlen-Haller, singurul din România inspirat de cele din Valea Loarei. Cât costă o noapte de cazare aici
Castelul Bethlen-Haller, singurul din România inspirat de cele din Valea Loarei. Cât costă o noapte de cazare aici

Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă, Județul Alba, este un ansamblu de monumente istorice și arhitecturale de excepție din România.

Recomandări
Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro
Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro

La alegerile din 9 iunie, România își va vota primarii și europarlamentarii. 542 de candidați se luptă pentru cele 33 de posturi de la Bruxelles.  

Cât de greu este pentru un fermier român să obțină fonduri europene. Fermele cu certificat BIO au cele mai mari avantaje
Cât de greu este pentru un fermier român să obțină fonduri europene. Fermele cu certificat BIO au cele mai mari avantaje

”Fonduri UE pompate în agricultură”, PARTEA a II-a. Fermierii români trebuie să își ia consultanți buni ca să poată accesa fondurile europene. Depind de aceste sume, pentru că, prin activitatea lor, nu sunt eligibili în fața băncilor.    

De ce nava cargo care a scufundat un alt vapor în larg de Sf. Gheorghe a plecat imediat de la locul accidentului
De ce nava cargo care a scufundat un alt vapor în larg de Sf. Gheorghe a plecat imediat de la locul accidentului

Nava care s-a scufundat sâmbătă la 50 de kilometri în larg de Sfântu Gheorghe a fost lovită chiar de ambarcațiunea care a ajutat la salvarea echipajului.