Pistele de bob, o nouă atracție pentru turiști în timpul verii, în România. Unde sunt amplasate
Pistele de bob, o nouă atracție pentru turiști în timpul verii, în România. Unde sunt amplasate
Sunt deja patru astfel de trasee amenajate în trei județe, după model austriac și elvețian. Costurile se ridică la câteva milioane de lei, însă pistele de bob atrag suficienți clienți dornici să experimenteze senzații noi.
La 30 de km de Miercurea Ciuc, în Valea Ghimeșului, a fost amenajata în urmă cu patru ani prima, dar şi cea mai lungă pistă de bob din ţară. Are 1.200 metri. Priveliştea este spectaculoasă, iar cei care încearcă instalaţia prind la coborâre aproape 50 de km pe oră.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Antal Pal, manager de complex: „Ideea noastră a venit din Austria. Am văzut acolo mai multe locuri, unde este pârtie de schi și este amenajată şi pârtie de vară. Aşa, sunt clienţi pe tot cursul anului. A durat trei ani cu toate demersurile până s-a dat drumul la instalaţie”.
Tanko Imre, administrator de bob de vară: „Este echipat cu frâna automată, care frânează la 47 de kilometri la oră. Nu poate depăşi această viteză. Scaunele sunt de două persoane. Cel care stă în spate conduce”.
Turist: „Arenalină. Am fost cu paraşuta, cu avionul. La 73 de ani, asta mi-a lipsit din carieră”.
Turistă: „Foarte, foarte frumos. Cred că o să ne dăm şi a treia oară”.
Tot în judeţul Harghita, dar în staţiunea Borsec, primăria a investit în traseul de bob, cu sprijinul Ministerului Turismului, cinci milioane de lei. Sistemul poate fi demontat pentru a lăsa loc pârtiei de schi în timpul iernii.
Pe lângă Harghita, mai găsim piste de bob în judeţele Bihor şi Neamţ. În staţiunea Durău, la poalele Ceahlăului, pista de bob a fost inaugurata anul trecut şi a devenit rapid o atracţie. Copiii sub opt ani trebuie să fie însoţiţi de părinţi. Un circuit complet durează patru minute şi costă 12 lei. Pista are o capacitate de 210 persoane pe oră.
În general în jurul pistelor de bob găsiţi şi restaurante, dar și locuri de cazare.