Oaza de liniște și verdeață a vienezilor: Grinzing

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 29 Decembrie 2017 19:32
Categorie: Travel

Românii sunt în topul turiştilor care vizitează cel mai des Viena. Anul acesta, numărul nopţilor de cazare în capitala Austriei se apropie de 300 de mii.

 

Aşa că dacă vă tentează această destinaţie, venim cu o recomandare. Exploraţi şi perifieriile. Viena are cartiere uimitoare, iertate de timp, în care puteţi degusta vinuri cu totul speciale.

Aflat în cel de-al 19-lea district al Vienei, cartierul Grinzing pare rupt de lumea modernă. Mergem la pas pe străduţele înguste, mărginite de căsuţe de poveste, cu brad proaspăt la ferestre şi ne simţim asemeni unor personaje prinse într-un uriaş glob de iarnă. Felinarele vechi veghează discret deasupra porţilor.

Grinzing este oaza de linişte şi verdeaţă a vienezilor. Deşi acum face parte din Viena, Grinzing a reuşit cumva să îşi păstreze farmecul unui sat viticol de odinioară. O plimbare pe străduţele înguste de aici, vă va convinge cu siguranţă.

Parcul de distracții Disneyland a fost afectat, miercuri, de o pană de curent

Turist italian: ”Este mult mai diferit decât Viena imperială. Este mult mai romatic. Şi apoi, se mănâncă şi se bea foarte bine."

Da, vinul! Pentru că în Grinzing, pe aproape fiecare colină vezi viţa de vie. În secolul al 11-lea, aici locuiau fermieri care produceau vin pentru familiile bogate. În timp, fermierilor li s-a permis să vândă surplusul după ce aprovizionau Viena. Apoi, pentru că era dificil ca oamenii să bea fără să mănânce, au fost lăsaţi să vândă şi câteva gustări. Aşa au apărut locurile numite "heuriger".

Gustăm un pahar de vin produs aici, într-una dintre cele mai vechi crame din zonă. Proprietarul a studiat în sudul Africii, cu un profesor de origine română.

Proprietar cramă: "Avem o tradiţie de peste o mie de ani. Chiar şi în familia mea, facem vin tot de o mie de ani."

Ieşim fermecaţi şi urmăm şoseaua principală, Cobenzlgasse. Dacă ajungeţi la Grinzing, trebuie să urcaţi până la Cobenzel. Este un loc perfect pentru belvedere. De aici puteţi observa întreaga Viena.

Şi nu doar atât, ci şi rândurile de viță. Capitala austriacă are 700 de hectare de vie doar în interiorul ei. Sunt 125 de producători care fac aproximativ două milioane de sticle pe an.

Nikolaus Graser, purtător de cuvânt Consiliul de Turism, Primăria Viena: ”Cred că este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face la finalul unei zile de vizitat Viena. Doar să stai aici, să bei câteva pahare de vin şi să te bucuri de privelişte.”

Intrăm în cafeneaua Cobenzl, de unde putem admira oraşul din faţa unei ceşti aburinde. Cei care se ocupă de cafenea spun că tot ce vând, cumpăra de pe plan local. Ceaiul, cafeaua, cornurile şi, desigur, vinul.

Hanya Barakat, angajat cafenea: "Este plăcut să ai lucruri cumpărate chiar aici. Crama este chiar în vecini, sunt oameni foarte cumsecade, putem vedea vinul chiar de aici. Este o brutărie în Grinzing de unde cumpărăm produsele de patiserie. Trecem chiar pe lângă ea şi cumpărăm de acolo."

După o astfel de plimbare, ţi se face cu siguranţă foame. Mergem în locul în care vienezii vin să ia masa într-o duminică leneşă, la gura sobei. Aici am întâlnit-o şi pe Maria, care lucrează de câteva luni în Grinzing.

Maria Nicoleta Pascu, angajată restaurant: ”De multe ori spun familiei că aici mă ţin ca în ţară. Aer curat, struguri, viţă de vie, pădure, e foarte frumos.

Dacă nu aveţi maşină, la Grinzing puteţi să ajungeţi şi cu mijloacele de transport în comun. Chiar în centru, găsiţi harta cramelor. Daţi-vă timp pentru că este un loc care se savurează în tihnă.

Tot mai mulți români optează pentru un Revelion în orașul Marii Uniri

Tot mai mulți români optează pentru un Revelion în orașul Marii Uniri

litoral

Litoralul a prins viață! Sunwaves și Kudos au dat startul petrecerilor de 1 mai

Locul unde turiştii vin ca să nu aibă semnal la telefon şi terase cu muzică la maxim

Mamaia, renumită în toata lumea. Pentru 1 Mai au venit turiști din Canada și Australia

Poveştile de 1 Mai se scriu pe litoral! Zeci de mii de tineri, la Sunwaves şi în cluburi

Vacanța de 1 Mai începe azi în Mamaia, polul distracţiei pe litoral, cu festivalul Sunwaves

Familiile aleg să își petreacă vacanța de 1 mai la bulgari. Hotelierii români nu au nicio strategie

Wow Air

Operatorul aerian care te plătește cu 3.300 €/lună să călătorești și să te muți în altă țară

30.000 de turiști, așteptati de 1 mai în Vama Veche. Cazări mai sunt doar cu cortul

Criză uriașă de angajați pe litoral. Patronii oferă salarii și de 3.000 de euro

23 de grade în Brașov. Turiștii s-au bucurat de prima zi ideală pentru un bronz de munte

Plajă la final de aprilie, în Mamaia. Turiștii s-au bucurat de căldură și de mâncare gratis

Românii vor plăti, în medie, 955 de lei/cameră de 1 Mai. Cele mai căutate stațiuni