Oaza de liniște și verdeață a vienezilor: Grinzing
Românii sunt în topul turiştilor care vizitează cel mai des Viena. Anul acesta, numărul nopţilor de cazare în capitala Austriei se apropie de 300 de mii.
Aşa că dacă vă tentează această destinaţie, venim cu o recomandare. Exploraţi şi perifieriile. Viena are cartiere uimitoare, iertate de timp, în care puteţi degusta vinuri cu totul speciale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aflat în cel de-al 19-lea district al Vienei, cartierul Grinzing pare rupt de lumea modernă. Mergem la pas pe străduţele înguste, mărginite de căsuţe de poveste, cu brad proaspăt la ferestre şi ne simţim asemeni unor personaje prinse într-un uriaş glob de iarnă. Felinarele vechi veghează discret deasupra porţilor.
Grinzing este oaza de linişte şi verdeaţă a vienezilor. Deşi acum face parte din Viena, Grinzing a reuşit cumva să îşi păstreze farmecul unui sat viticol de odinioară. O plimbare pe străduţele înguste de aici, vă va convinge cu siguranţă.
Turist italian: ”Este mult mai diferit decât Viena imperială. Este mult mai romatic. Şi apoi, se mănâncă şi se bea foarte bine."
Da, vinul! Pentru că în Grinzing, pe aproape fiecare colină vezi viţa de vie. În secolul al 11-lea, aici locuiau fermieri care produceau vin pentru familiile bogate. În timp, fermierilor li s-a permis să vândă surplusul după ce aprovizionau Viena. Apoi, pentru că era dificil ca oamenii să bea fără să mănânce, au fost lăsaţi să vândă şi câteva gustări. Aşa au apărut locurile numite "heuriger".
Gustăm un pahar de vin produs aici, într-una dintre cele mai vechi crame din zonă. Proprietarul a studiat în sudul Africii, cu un profesor de origine română.
Proprietar cramă: "Avem o tradiţie de peste o mie de ani. Chiar şi în familia mea, facem vin tot de o mie de ani."
Ieşim fermecaţi şi urmăm şoseaua principală, Cobenzlgasse. Dacă ajungeţi la Grinzing, trebuie să urcaţi până la Cobenzel. Este un loc perfect pentru belvedere. De aici puteţi observa întreaga Viena.
Şi nu doar atât, ci şi rândurile de viță. Capitala austriacă are 700 de hectare de vie doar în interiorul ei. Sunt 125 de producători care fac aproximativ două milioane de sticle pe an.
Nikolaus Graser, purtător de cuvânt Consiliul de Turism, Primăria Viena: ”Cred că este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face la finalul unei zile de vizitat Viena. Doar să stai aici, să bei câteva pahare de vin şi să te bucuri de privelişte.”
Intrăm în cafeneaua Cobenzl, de unde putem admira oraşul din faţa unei ceşti aburinde. Cei care se ocupă de cafenea spun că tot ce vând, cumpăra de pe plan local. Ceaiul, cafeaua, cornurile şi, desigur, vinul.
Hanya Barakat, angajat cafenea: "Este plăcut să ai lucruri cumpărate chiar aici. Crama este chiar în vecini, sunt oameni foarte cumsecade, putem vedea vinul chiar de aici. Este o brutărie în Grinzing de unde cumpărăm produsele de patiserie. Trecem chiar pe lângă ea şi cumpărăm de acolo."
După o astfel de plimbare, ţi se face cu siguranţă foame. Mergem în locul în care vienezii vin să ia masa într-o duminică leneşă, la gura sobei. Aici am întâlnit-o şi pe Maria, care lucrează de câteva luni în Grinzing.
Maria Nicoleta Pascu, angajată restaurant: ”De multe ori spun familiei că aici mă ţin ca în ţară. Aer curat, struguri, viţă de vie, pădure, e foarte frumos.”
Dacă nu aveţi maşină, la Grinzing puteţi să ajungeţi şi cu mijloacele de transport în comun. Chiar în centru, găsiţi harta cramelor. Daţi-vă timp pentru că este un loc care se savurează în tihnă.