Timisorenii pot lua lectii la plata impozitelor online de la aradeni

20-01-2012 10:55


Codul Fiscal

De luni, 16 ianuarie, atat timisorenii, cat si aradenii isi pot achita impozitele la Direcţiile Fiscale din primaria orasului in care locuiesc. Plata se poate face insa si la oficiile postale sau pe Internet.

Putini sunt insa cei care se lasa convinsi sa isi plateasca impozitele online, la Timisoara. Potrivit directorului Direcţiei Fiscale din Primăria Timişoara, Adrian Bodo, oamenii se plang de faptul ca, pentru a plati pe net, trebuie sa mearga la Diresctia Fiscala, de unde sa isi ia un username si o parola. “Ne miscam greu la acest capitol, desi conform statisticilorr 60 la suta din populatie detine calculator si conexiune la Internet. Exista mentalitatea ca este greu sa vina la noi pentru a-si primi un username si o parola”, a declarat Adrian Bodo.

2.500 la Timisoara, 2.750 la Arad

Acesta a spus ca metoda este ingreunata din cauza unui articol in codul de procedura. Potrivit lui Adrian Bodo, in 2011, aproximativ 2.500 de timiseni si-au platit impozitele online.In acelasi an, in Arad, au fost inregistrati 2.750 de platitori pe Internet, care au achitat 1,7 milioane de lei.


Plata online a impozitelor se face foarte usor si dureaza cateva zeci de secunde pentru aradeni. Aplicatia se gaseste pe pagina web a Primariei Arad, la sectiunea “Impozite si taxe locale” iar cei care vor sa plateasca trebuie doar sa introduca codul numeric personal. Imediat ce a fost introdus CNP-ul, este afisata suma datorata pe categorii (impozit cladiri, taxa auto, amenzi etc) iar platitorul poate alege cat din suma va achita. Urmatorul pas consta in introducerea unor date de pe cardul bancar, iar dupa confirmarea platii, operatiunea se incheie.

Acces simplu

Sistemul a fost lansat in ianuarie 2009 iar in primul an 1.521 de aradeni si-au platit in acest fel darile catre municipalitate, achitand peste 600.000 de lei. In 2010, numarul platitorilor online a ajuns la aproximativ 2.100, acestia achitand 1,4 milioane lei.

Sistemul le permite aradenilor sa obtina si informatii complete privind sumele platite in anii anteriori, restantele, penalitatile sau proprietatile detinute, insă pentru vizualizarea acestor informatii este nevoie de obtinerea unei parole de la Directia Fiscala. Putin au nevoie insa de aceste informatii complete si astfel ca nu au cerut crearea de conturi personale, cei care pornesc aplicatia dorind doar sa afle care le sunt datoriile curente sau sa le achite.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO