TIMIS. Ne va lua zapada prin surprindere in acest an? Cum s-au pregatit autoritatile pentru iarna

Dată publicare: 26-11-2013 10:52
Dată actualizare: 29-11-2013 06:49


iarna, zapada, deszapezire

 Dupa cum dau asigurari autoritatile locale si judetene, suntem pregatiti pentru iarna inainte ca primii fulgi de nea sa cada in Timis. Comandamentul de iarna a fost activat, iar firmele de deszapezire sunt “pe pozitii”.

 La nivelul municipiului Timisoara, de deszapezire se vor ocupa firmele care sau fost raspunzatoare de aceasta activitate si in anii anteriori. Daca in 2011 si 2012 au trecut zile intregi pana cand zapada a fost inlaturata de pe anumite artere ale orasului, acum, reprezentantii primariei “spera” ca situatia nu se va mai repeta.

Pentru activitatea de deszapezire, orasul este impartit in sase sectoare. Patru sectoare din partea de nord a orasului sunt acoperite de Retim, iar celelalte doua sectoare din zona de sud vor fi deszapezite de catre Societatea Drumuri Municipale (SDM). Daca anul trecut erau incluse in contractele de deszapezire 423 de strazi pe care cele doua firme au obligatia sa intervina, anul acesta numarul arterelor a fost suplimentat cu 187. Chiar si asa, peste 500 de strazi secundare din Timisoara vor fi lasate de izbeliste si in acest an.

Dan Diaconu, viceprimarul Timisoarei: “Planul operativ de actiune pentru situatii de urgenta are ca scop prevenirea si combaterea urmarilor fenomenelor meteorologice periculoase ca: inzapezire, viscol, polei, inghet, grindina etc., care au ca efect ingreunarea si blocarea circulatiei rutiere si pietonale, precum si crearea unor situatii care pun in primejdie bunul mers al activitatilor socio-economice, integritatii bunurilor materiale, ale mijloacelor de transport si comunicatie”.

Daca de carosabil se vor ocupa firmele de deszapezire contractate de primarie, viceprimarul face un apel la cetateni sa curete zapada de pe trotuare. In caz contrar, timisorenii risca sa primeasca amenzi usturatoare.

59 de utilaje vor interveni pe drumurile judetene

Si la nivelul judetului Timis, autoritatile “spera” ca in acest an iarna nu ne va lua prin surprindere. Meteorologii au anuntat inca de saptamana trecuta ca este posibil sa ninga in aceste zile, astfel ca utilajele firmelor care fac deszapezirea au inceput deja sa circule in judet. Drumurile judetene sunt impartite in sase sectoare care vor fi deszapezite de sase firme, insa acestea au in dotare numai 59 de utilaje. Numarul este mic mai ales ca numai in Timisoara au fost folosite anul trecut 69 de utilaje de deszapezire, si nici acestea nu au facut fata.

Mirel Gheorghe, seful Directiei pentru Administrarea Drumurilor si Podurilor Judetene Timis: “Luni a fost emis ordinul de incepere a activitatii, de la orele 16:00, la toate firmele cu care avem contract. Este vorba de sase zone, sunt pregatiti si incepand de astazi sunt in activitatea de iarna, conform caietului de sarcini si a contractelor. In caz de necesitate, vor actiona pentru combaterea alunecusului, daca vor aparea probleme in judet. Noi avem conform contractelor 59 de utilaje pentru drumurile judetene (…) Din experienta anilor trecuti, sunt suficente utilajele. In caz de necesitate, se pot suplimenta conform contractelor, pe perioada iernii”.

Nici pentru Drumurile Nationale si autostrada Timisoara – Arad nu ar trebui sa ne facem probleme. Potrivit reprezentantilor Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, toate drumurile din judet pe care le au in administrare, sunt “acoperite”. S-au incheiat contracte de deszapezire pentru fiecare drum national si fiecare portiune de autostrada.
 

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO