“Perla Neagra” a Africii de Sud e noul antrenor al echipei de rugby din Timisoara

Ultima actualizare: 25-05-2012 01:03
Chester
ProSport

Dupa castigarea Cupei Romaniei la inceputul lunii decembrie, RCM mai da o lovitura de imagine. Vedeta Cupei Mondiale din 1995 a semnat cu echipa banateana si va ajunge in Romania in luna ianuarie

RCM Timişoara a anunţat că, începând cu ianuarie 2012, noul antrenor al echipei e Chester Mornay Williams, singurul erou de culoare al Africii de Sud la Cupa Mondială din 1995.

Chester (41 de ani) nu e la prima aventură în România. El a mai ocupat timp de câteva luni, în urmă cu doi ani, funcţia de director tehnic la Dinamo. Africanul îl înlocuieşte pe Cosmin Cioriciu, care va rămâne însă în cadrul clubului. „Am promis suporterilor şi sportului românesc performanţa şi de aceea nu ne vom opri aici. Pentru rugbyul timişorean colaborarea cu Chester Mornay Williams este o onoare şi, în acelaşi timp, o promisiune de a ne atinge obiectivele propuse pentru 2012. Pentru rugby si pentru Timişoara!”, se arată în comunicatul clubului RCM Univ. de Vest Timişoara.

Chester Williams şi-a început cariera de antrenor în anul 2001, la cârma naţionalei de rugby in şapte a Africii de Sud. Ca jucător, a evoluat pentru naţionala ţării sale între 1993-2000, bifând 27 de prezenţe şi reuşind 70 puncte. A câştigat Cupa Mondială din 1995 cu Africa de Sud.

Chester, imaginea noii naţiuni sud-africane

Chester Williams a devenit o legendă după Cupa Mondială din 1995, când a fost primul şi singurul jucător de culoare al echipei gazdă. Atunci, Africa de Sud se afla în faţa primului eveniment sportiv major după alegerea primului lor preşedinte de culoare, Nelson Mandela. Tensiunile dintre populaţia “albă” şi cea băştinaşă erau încă prezente când Chester, un adevărat talent, a fost adus în selecţionata Springbok. Ultimul lucru “sfânt” al coloniştilor.

Cunoscutul film “Invictus” redă drumul către succes al “Springbok” şi modul cum Mandela (jucat de Morgan Freeman) a folosit Cupa Mondială în beneficiul promovării noii naţiuni, una a înţelegerii între rase. Chester (McNeil Hendricks în film) are un rol foarte important, el reuşind să atragă populaţia de culoare lângă echipa considerată doar a “albilor”. Într-una dintre scene, naţionala descinde la îndemnul preşedintelui într-o zonă săracă, iar dintre toate vedetele doar Chester e asaltat de copiii africani entuziaşti. De asemenea, imaginea acestuia a fost imprimată pe panouri uriaşe şi chiar pe un avion.

În film se arată şi îngijorarea generală când Chester Williams a suferit o accidentare ce risca să-l lase în afara lotului. Acesta a revenit însă în sferturile de finală cu Samoa (scor 42-12) şi a închis gura criticilor cu patru eseuri. La final Africa de Sud avea să se încununeze campioană a lumii în uralele întregii naţiuni. (Sursa foto: prosport.ro)
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO