Opt reguli sfinte pe care trebuie sa le respecti pentru ca iarna sa nu-ti puna bete-n roate

Ultima actualizare: 24-09-2012 07:25

Codul galben de ninsori, viscol si polei intrat in vigoare de astazi si pana duminica seara vine cu sfaturi si cu recomandari de la Politia Rutiera pentru toti soferii care circula pe strazile din Timis.

Politistii vor patrula pe principalele tronsoane de circulatie, vor controla masinile si le vor sanctiona pe cele neechipate corespunzator conditiilor de iarna, pentru a evita ambuteiajele din trafic si accidentele rutiere.

In aceste conditii de vreme, politistii recomanda soferilor sa evite deplasarile pe drumurile nationale daca nu sunt situatii ce necesita urgenta. Si in acest caz, ei recomanda tuturor celor care pornesc la drum sa isi echipeze vehiculele adecvat, cu cauciucuri de iarna, lanturi, antiderapante, un saculet de nisip si o lopata.

Cei care se avanta in trafic trebuie sa ia in calcul ca este posibil ca unele drumuri publice sa fie inchise circulatiei. In acest caz, din masina nu trebuie sa va lipseasca o rezerva de carburant, paturi si haine groase, hrana si apa. Soferii trebuie sa opreasca pe raza celei mai apropiate localitati in cazul in care sunt surprinsi pe drum de fenomele meteorologice extreme.

Avand in vedere prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie si iminenta producerii de polei si a caderilor de zapada ce sunt anuntate pentru perioada imediat urmatoare, Politia Rutiera recomanda:

1. Inainte de a pleca, informati-va despre conditiile meteo si starea drumurilor
2. Adaptati viteza la conditiile de drum
3. Folositi corespunzator sistemul de iluminare-semnalizare cat si cel de climatizare si dezaburire
4. Pastrati in mers o distanta suficienta pentru a putea opri in conditii de siguranta atunci cand conditiile de deplasare sunt nefavorabile
5. Echipati masina cu pneuri corespunzatoare
6. Verificati periodic acumulatorul autovehiculului
7. Nu bruscati comenzile si folositi cu preponderenta frana de motor
8. Operatorii de transport ce detin autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone au obligatia legala de a monta pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO