Esti fumator? Dr. Sorin Doca te invata cum sa ai dintii mereu sanatosi! (P)
Modul in care fumatul intervine in boala parodontala nu a fost inca pe deplin elucidat.
Cercetatorii in domeniu au reusit sa demonstreze ca exista o modificare calitativa a microorganismelor implicate in producerea bolii parodontale la fumatori. In acelasi timp, fumatul produce si o reducere a raspunsului imun local al organismului nostru, prin scaderea numarului celulelor de aparare (neutrofile), dar si prin afectarea functiilor acestora. In plus, fumatul are ca efect si o reducere semnificativa a anticorpilor produsi de organismul uman. Cercetarile au demonstrat si cresterea nivelului unor enzime cu rol distructiv asupra tesuturilor dentare, in conditiile afectarii microcirculatiei locale, prin diminuarea aportului de sange si nutrienti.
Chiar daca ati pus sau nu vreodata tigara in gura, trebuie sa stiti ca fumatul duce la o evolutie mult mai rapida, spre agravare, a bolii parodontale, prin ingustarea pana la inchiderea completa a vaselor mici de la nivelul gingiei, vase care asigura, prin aportul de sange, eliminarea toxinelor produse de bacteriile prezente la nivelul tesuturilor parodontotice si oprirea evolutiei bolii parodontale.
Tot mai multe studii din domeniu, realizate in America sau Europa, indica faptul ca fumatul este unul dintre factorii principali de risc pentru parodontite – afectiuni ale tesuturilor de sustinere ale dintilor. Cercetarile efectuate de specialisti arata o incidenta de 1,5 pana la 7,3 ori mai mare a parodontopatiilor la fumatori, fata de nefumatori. De asemenea, perioada in care persoana cu afectare parodontala a fost fumator activ este un factor semnificativ in pierderea dintilor, precum si in agravarea cariilor coronare si de colet.
Prin pastrarea unei igiene foarte bune si corecte, prin controalele regulate la dentist, asociate cu igienizarile profesionale in cabinetul stomatologic, putem preveni aparitia sau putem intarzia efectele bolii parodontale, reusind sa mentinem sanatatea dentara si sa ajutam apararea locala a organismului nostru.
Mai multe informatii medicale gasiti pe site-ul nostru, www.docadent.ro !