Afaceri cu brazi in vestul tarii, de la crengute cu cinci lei, la pomi de Craciun cu 600 de lei

22-12-2011 16:32


Oferta de brazi din regiunea de Vest esta variata. Comerciantii au marfa pe alese, fie ca este romaneasca fie ca este de pe meleaguri straine.

La Timisoara, brazii romanesti sunt cei mai accesibili ca pret, pe cand cei danezi, de pilda, sunt mai bogati in ramuri, dar si mai scumpi. Brazii fara ghiveci sunt mai ieftini. In functie de dimensiuni, preturile lor variaza intre 15 si 120 de lei. Pomii de Craciun adusi din Danemarca, sunt foarte bogati si au preturi ridicate fata de cei romanesti. Daca vrei sa cumperi unul cu tot cu ghiveci, vei plati intre 120 si 600 de lei.

In pietele din Deva, de teama sa nu ramana cu marfa nevanduta, comerciantii au scazut mult preturile. Brazii argintii de un metru si jumatate se vand cu 40 de lei. La mare cautare sunt crengutele. Un manunchi se vinde cu maximum 5 lei. Pensionarii sunt primii care au renuntat in aceasta iarna la pomul de Craciun, in favoarea lor. Unii comercianti au si oferte speciale. Cei care cumpara brazi, primesc crengute gratis.

Multi vizitatori, putin cumparatori de brazi in pietele din Arad. Majoritatea brazilor scosi la vanzare sunt de import si au preturi piperate, dar unii comercianti s-au reprofilat, vanzand si brazi artificiali ieftini.

Majoritatea brazilor din pietele aradene provin din Danemarca si Olanda. Comerciantii lasa din start cel putin 20 la suta din pretul afisat dar si asa nu sunt multi care cumpara. Un brad de import de doi metri costa intre 250 si 350 de lei, in functie de coroana. Un brad de 2,5 metri costa 350 – 450 de lei.

Brazii autohtoni sunt mult mai ieftini, dar nu sunt nici ei prea cautati pentru ca au putine crengi. Unul inalt de doi metri costa 80 – 100 de lei, iar unul de 1,5 metri costa 50 de lei. „Se vand mai greu ca niciodata. Oamenii vin, intreaba de pret si pleaca. Sunt scumpi si negociem, dar nu putem sa lasam prea mult din pret pentru ca ne-a costat mult transportul, taxele”, spune un comerciant.

Alternativa este plasticul. Comerciantii au simtit si ei ca multi prefera brazi artificiali pentru ca sunt mai ieftini si pot fi folositi ani la rand. Asa se face ca pentru prima data, vanzatorii ambulanti din piete au adus si pomi din plastic. Sunt din Ungaria sau Polonia si fac concurenta directa magazinelor cu preturi la jumatate.

”In patru ore de cand sunt in piata, am vandut noua brazi naturali din Olanda si sase artificiali”, spune un comerciant din Piata Mihai Viteazul din Arad.

Un brad artificial de 2,4 metri costa la piata 65 de lei si are coroana bogata, in timp ce in magazin costa de doua sau chiar de trei ori mai mult.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO