Unul dintre cele mai bine păstrate secrete militare din Europa. Imagini din buncărul lui Tito

Dată publicare: 27-05-2018 16:25
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


buncar, tito, iugoslavia,

La o oră de Sarajevo, ascuns sub un munte, se afla un buncăr nuclear, uriaș, construit pentru adăpostul liderului iugoslav - Tito.

Atomska Ratna Komanda a fost construit la o oră, sud-vest de Sarajevo, și este cea mai mare construcție militară subterană din Bosnia și Herțegovina.

Tito a ordonat construcția sa în 1953. Adăpostul a fost construit în 26 de ani și a costat 10 miliarde de dolari, relatează BBC.  A rămas un secret de stat până la destrămarea Iugoslaviei

Dacă este aprovizionat cu energie si alimente, 350 de persoane ar putea să trăiască și să muncească în buncăr timp de 6 luni, fără să-l părăsească.

Buncărul este dotat cu televiziune prin satelit, bucătarie, cameră de conferință și sala de operație.

Intrarea unuia dintre cele mai bine păstrare secrete militare din Europa se află la poalele Muntelui Zlatar, Konjic, Bosnia și Herțegovina. Aici locuiesc trei familii obișnuite. Casele lor însă nu apar pe hartă.

Una dintre aceste case face legătura lumii exterioare cu buncărul nuclear, de 6500 de metri pătrați, printr-un tunel de 202 metri.

Buncărul a fost construit pentru a rezista unei explozii cu forța a 25 de kilotone de TNT. Prin comparație, bomba atomică aruncată peste Nagasaki în 1945 avea puterea a 20 kilotone de TNT.

Buncărul este compus din 8 blocuri iar unul dintre ele era destinat lui Tito. În 2000 buncărul a fost transformat într-un muzeu iar blocul lui Tito a ajuns o galerie de artă modernă.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

Sursa: BBC


VIDEO PROTVPLUS.RO