Unde se afla de fapt CENTRUL Romaniei. Greseala pe care toata lumea o facea de zeci de ani
Poate ca inima tarii bate la Bucuresti iar “fruncea” e in Banat, dar centrul Romaniei putina lume stie unde se afla. Iar cei care stiu se pare ca au de fapt o informatie gresita.
In mod traditional, centrul geografic al tarii era plasat in satul Dealu Frumos din comuna Merghindeal, judetul Sibiu. Aici se afla, de altfel, si un monument, despre care lumea crede ca marcheaza punctul 0 al Romaniei. Langa monument, o inscriptie ii atrage atentia calatorului “Nu uita, tocmai ai trecut prin centrul tarii”. Si pensiunile din sat sustin prin denumirile lor aceasta afirmatie care, daca ne uitam pe harta, pare perfect justificata. Realitatea, spun geografii, e insa diferita. Centrul tarii este intr-o cu totul alta localitate, mult mai cunoscuta decat Dealu Frumos, dar aflata la zeci de kilometri distanta.
Centrul tarii, calculat inainte ca tara sa existe
Cum a aparut eroarea? Localnicii spun ca Dealu Frumos a fost desemnat „centrul tarii” prin inscriptia de pe respectivul monument in 1858. Insa la 1858 respectiva tara nici nu exista, Unirea Principatelor avand loc abia un an mai tarziu. Iar zona Sibiului, unde se afla Dealu Frumos, a ajuns sa faca parte din Romania abia la 60 de ani dupa ridicarea monumentului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Explicatia e simpla: initial monumentul nu avea nicio legatura cu centrul tarii, ci pur si simplu marca constructia unei drum de catre inginerii Imperiului Habsburgic cu ajutorul muncii localnicilor si al contributiilor financiare ale notabililor locali. In 1858, nimeni nu avea cum sa calculeze ca acesta este centrul Romaniei deoarece nu avea cum sa stie care vor fi frontierele acesteia. Deci panoul cu inscriptia a fost adaugat mult mai tarziu, iar oamenii l-au asociat cu monumentul de alaturi, schimband semnificatia acestuia. Cat de tarziu a fost pusa inscriptia, insa?
Cu siguranta dupa Al Doilea Razboi Mondial, fiindca pentru ca centrul sa fie calculat la Dealu Frumos sau in apropiere e nevoie ca Romania sa aiba frontierele de azi. Adica sa nu cuprinsa si Basarabia, Bucovina de nord sau Cadrilaterul. Chiar si asa, insa, calculul a fost gresit – de altfel, nimeni nu stie cum a fost facut, fiind mai degraba o traditie decat rezultatul unui studiu stiintific.
Fagaras, inima tarii
In 2012, prof. dr. ing. Alexandru Boroiu de la Universitatea din Pitesti s-a apucat sa recalculeze centrul geografic al Romaniei. Folosind formule matematice si Google Earth, profesorul a determinat ca acesta este punctul de coordonate (45°48’21,6″ N / 24°59’17,6” E). Acest punct este situat in sudul municipiului Fagaras, intr-un teren agricol situat intre combinatul chimic si DJ 104B, care face legatura intre orasul Fagaras si satul Ileni. Concluzia profesorului de la Universitatea din Pitesti, care si-a publicat studiul in Revista Asociatiei Inginerilor din Romania: „in baza acestui studiu, localitatea Fagaras poate revendica, in mod justificat, titulatura de centrul geografic al Romaniei”. Adica la vreo 30 de kilometri de Dealu Frumos.
La aceeasi concluzie au ajuns, mai de curand, si cercetatorii de la Facultatea de Geografie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. Iata cum arata locul respectiv, potrivit Google Earth:
Totusi, care este explicatia erorii? Probabil ca atunci cand a fost stabilit prima data centrul geografic, s-a folosit o alta metoda, mai precisa. Pana in 1971, in tara noastra se utiliza pentru astfel de calcule proiectia Gauss-Kruger, care considera Pamantul o sfera iar apoi s-a trecut la Proiectia Stereografica 1970, care pentru care planeta noastra este un elipsoid de rotatie.
Ca sa va faceti o idee despre diferenta dintre modele, pana in 1971 suprafaţa României era calculata ca fiind 237.500 kilometri patrati, iar dupa trecerea la Proiectia Stereografica 1970 s-a obtinut o noua valoare: 238.391 kilometri patrati. Nu ar fi de mirare ca acesta sa fie si motivul pentru care centrul Romaniei a fost plasat in doua localitati diferite.