Programul de austeritate impus Atenei, comparat cu economia Romaniei comuniste. "Marele Plan Ceausescu pentru Grecia"
Un reputat economist maghiar compara planul de austeritate impus Greciei de institutiile internationale cu politica economica a lui Nicolae Ceausescu.
“Marele Plan Ceausescu pentru Grecia”: sub acest titlul economistul maghiar Zoltan Pogatsa, un expert in criza elena, a rezumat masurile de austeritate impuse guvernului de la Atena de recentul acord. Intr-o analiza realizata pentru SigmaLive, site-ul celei mai importante televiziuni din Cipru, economistul explica ce consecinte negative risca sa aiba planul Eurogrupului si compara situatia tarii cu cea a Romaniei in ultimul deceniu inainte de Revolutie, cand regimul Ceausescu a prioritizat plata datoriei externe.
“In anii ’80, dictatorul comunist din Romania a incercat sa plateasca datoriile externe ale tarii sale secatuind resursele acesteia. Toata lumea stie ca rezultatul a fost colapsul economic”, scrie Pogatsa. “Ceva similar are loc in Grecia . Anii de austeritate impusa Greciei incepand din 2010 sunt cel mai bun exemplu de politica vizibil esuata.”
“Dimensiunile dezastrului sunt binecunoscute: un colaps al economiei de 25%, o crestere a datoriei de la un nivel dificil de controlat (110% din PIB) la unul necontrolabil (180%), somaj masiv si saracie.” Cu toate acestea, afirma economistul, Eurogrupul le ofera grecilor mai multa austeritate, un “Nou Plan Ceausescu”, care nu consta de fapt in reforme, ci in “taierea investitiilor publice, care sunt vitale pentru ca economia sa produca valoare si pe viitor”.
“Acest plan duce filosofia lui Ceausescu la un nou nivel introducand austeritatea robotizata. Daca tinta de deficit nu este atinsa, se reduc automat cheltuielile, fara discutii, fara negocieri. Iar tinta de deficit cu siguranta nu va fi atinsa, deoarece chiar si guvernul a recunoscut ca acest plan va duce la recesiune”.
Economistul maghiar sustine ca toate cresterile de taxe impuse de partenerii internationali ai Greciei vor reduce competitivitatea tarii, ca taierile de pensii si ajutoare sociale vor scadea cererea pe piata interna iar privatizarile din pachetul de austeritate vor fi ineficiente sau vor ajuta doar bancile. “In acelasi timp, Grecia va fi impovarata cu inca un imprumut enorm de care nu are nevoie iar datoria tarii va trece de 200% din PIB, in baza unui program care duce la recesiune si nu e sustenabil si in care nimeni nu crede, de la guvernul grec, trecand prin FMI si pana la Wolfgang Schauble”.
Zoltán Pogátsa, nascut in 1974 in Ungaria, este un cunoscut profesor de economie si editorialist, cercetator la Academia maghiara de stiinte. A studiat in Ungaria si Marea Britanie iar in 2012- 2013 a primit o bursa de cercetare de la guvernul de la Atena, in urma careia a publicat cartea „Economia politica a crizei din Grecia”.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, masuri, pib, datorii, somaj, economisti, austeritate, reforme, Grexit,
Dată publicare:
22-07-2015 16:13