Scandal intre Brazilia si SUA din cauza interceptarilor americane asupra presedintelui Rousseff

Dilma Rousseff

Presedintele brazilian, Dilma Rousseff, a criticat dur la ONU programul american de interceptare a comunicatiilor, afirmand ca acesta este "inacceptabil" si incalca dreptul international, relateaza AFP.

"Argumentul potrivit caruia aceste interceptari au scopul de a proteja statele de terorism este inacceptabil", a declarat presedinta braziliana, in prima zi prima zi a Adunarii Generale ONU. "O astfel de ingerinta inseamna incalcarea dreptului international", a adaugat ea.

Rousseff a subliniat ca "Brazilia stie cum sa se protejeze", iar internetul "nu poate fi utilizat drept arma de razboi".

"Dreptul unui stat la securitate nu poate fi asigurat prin incalcarea drepturilor civice fundamentale ale altor state", a declarat presedinta Braziliei.

Rousseff a evocat marti persoanele "vizate prin intamplare" de aceste interceptari.

Citește și
Administratia SUA
Administratia Obama recunoaste ca NSA a interceptat ilegal 56000 de mesaje electronice
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Fiind primul sef de stat care a vorbit marti de la tribuna Adunarii Generale ONU, exact inaintea presedintelui american Barack Obama, Rousseff i-a consacrat acestei teme prima parte a discursului sau.

Anterior, ea a anuntat ca amana o vizita oficiala la Washington, prevazuta la 23 octombrie. Brazilia a considerat ca explicatiile Washingtonului, cu privire la un caz de spionaj al comunicatiilor sale, sunt insuficiente.

"In absenta unei clarificari satisfacatoare a faptelor cu explicatii exacte si in lipsa unui angajament privind incetarea activitatilor de interceptare, conditiile pentru organizarea acestei vizite la data fixata in prealabil nu sunt intrunite", a anuntat un comunicat al serviciului de presa al presedintiei braziliene.

Dezvaluirile din presa braziliana se bazeaza pe documente ale Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA), furnizate de fostul consultant Edward Snowden jurnalistului Glenn Greenwald, care locuieste in Rio de Janeiro.

"Guvernul brazilian este sigur ca de indata ce aceasta problema va fi solutionata in mod adecvat, vizita de stat va fi efectuata" cat mai curand posibil", a anuntat presedintia braziliana.

Postul de televiziune brazilian TV Globo a dezvaluit ca NSA a interceptat comunicatiile presedintei Rousseff, ale colaboratorilor acesteia, precum si ale celei mai mari companii din Brazilia, gigantul petrolier Petrobras.

Aceste acuzatii de spionaj au avut deja drept consecinta suspendarea unor negocieri cu Statele Unite pentru cumpararea unor avioane multifunctionale, o afacere in valoare de patru milarde de euro, in care sunt implicate, de asemenea, Franta si Suedia.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
iLikeIT. George Buhnici prezinta cele mai bune servicii de mesaje si email securizate
iLikeIT. George Buhnici prezinta cele mai bune servicii de mesaje si email securizate

Scandalul Edward Snowden pare ca s-a mai calmat, cel putin la prima vedere. Pe internet insa, revolutia abia acum incepe.

Administratia Obama recunoaste ca NSA a interceptat ilegal 56000 de mesaje electronice
Administratia Obama recunoaste ca NSA a interceptat ilegal 56000 de mesaje electronice

Administratia Barack Obama a recunoscut miercuri, la doua luni dupa primele dezvaluiri ale lui Edward Snowden, ca Agentia Nationala de Securitate (NSA) a incalcat legea intre 2008 si 2011.

Noul sistem de supraveghere din Londra. Cum arata
Noul sistem de supraveghere din Londra. Cum arata "cosurile inteligente de gunoi" montate pe strazi

E superb, e urias, e modern si e super-tehologizat. Londra poate fi ori visul cuiva de a trai in una dintre cele mai spectaculoase metropole ale lumii, ori cosmarul cuiva care stie ca este urmarit in fiecare secunda.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.