"Mesaj" misterios primit de astronomi din spatiu. Printre explicatiile posibile ale oamenilor de stiinta: extraterestri

Ultimul update: Sambata 24 Ianuarie 2015 06:50
Data publicarii: Miercuri 21 Ianuarie 2015 10:57
Categorie: Stiinta
Spatiu

Astronomii au fost martori, in timp real, pentru prima data ai unei emisii radio rapide de scurta durata provenind dintr-o sursa necunoscuta din spatiul cosmic, informeaza dailymail.co.uk.

Descoperirea ii aduce pe cercetatori cu un pas mai aproape de a intelege acest fenomen "extraterestru" straniu, pe care astronomii din toata lumea incearca sa il explice.

Aceasta scurta emisie de unde radio dureaza doar cateva milisecunde, iar primul astfel de semnal a fost descoperit in 2007, de astronomii care cautau informatii despre obiecte cosmice in arhiva datelor inregistrate de radiotelescopul Parkes, din statul australian New South Wales.

Cauza exacta a acestor emisii radio reprezinta o noua enigma stiintifica, posibilele explicatii intinzandu-se de la evaporarea unor gauri negre si contopirea unor stele neutronice pana la "comunicatii" ale extraterestrilor.

Alte sase astfel de emisii radio de foarte scurta durata, provenind aparent din afara Caii Lactee, au fost descoperite pana in prezent cu ajutorul radiotelescopului Parkes, iar o a saptea, cu ajutorul uriasului radiotelescop de la Arecibo, din Puerto Rico.

"Suntem primii care au observat o astfel de emisie radio in timp real", a declarat Emily Petroff, doctorand la Swinburne University of Technology din Melbourne.

"Aceste emisii au fost descoperite, in mare parte, in arhivele de date, la saptamani sau luni ori chiar dupa mai mult de un deceniu dupa ce au avut loc", a mai spus Petroff.

Dupa ce a detectat o emisie in timp real, Petroff a cerut unei echipe internationale de cercetatori sa efectueze rapid observatii cu radiotelescoapele de pe glob, scanand spatiul pe un spectru foarte larg de lungimi de unda, de la unde radio pana la raze x.

Cercetatorii au folosit 12 telescoape in cautarile lor, din Australia, California, Insulele Canare, Chile, Germania, Hawaii, India, dar si din spatiu, dar nu au descoperit nicio emisie de lumina in spectrul vizibil, infrarosu, ultraviolet sau vreo emisie de raze x.

"Acest fapt (lipsa unor emisii in alte lungimi de unda, n.r.) in sine a exclus din start o serie de posibili candidati pentru explicarea emisiilor de unde radio, cum ar fi emisii de lunga durata de raze gamma sau supernove din apropiere", a declarat Mansi Kasliwal, cercetatoare la Carnegie Institution din Pasadena, California.

Kasliwal a precizat, insa, ca fenomene cosmice de tipul emisiilor slab energizate de raze gamma si exploziilor gigantice produse pe suprafata unor magnetari, stele neutronice cu un camp magnetic extrem de puternic, sunt inca demne de a fi luate in considerare ca posibile surse ale emisiilor radio necunoscute.

De asemenea, implozia unor stele neutronice ar putea fi o explicatie pentru aceste semnale. Una dintre marile necunoscute alte acestor emisii radio este distanta de la care provin.

Caracteristicile semnalului radio, adica modul in care este afectata frecventa lui de calatoria prin spatiu, indica faptul ca sursa semnalului detectat in timp real este la o distanta de pana la 5,5 miliarde de ani lumina de Terra.

"Acest lucru inseamna ca fenomenul care a produs semnalul radio ar fi putut emite la fel de multa energie in cateva secunde cata emite Soarele intr-o zi", a spus cercetatoarea Daniele Malesani, de la Univesitatea din Copenhaga.

Emisia radio a mai dat un indiciu privind originea, dar acesta pare mai degraba sa ii incurce pe cercetatori. Sistemul de detectare in timp real al emisiilor radio cosmice folosit de radiotelescopul Parkes a inregistrat si polarizarea emisiei, caracteristica ce nu a fost obtinuta in cazul emisiilor anterioare.

Polarizarea poate fi inteleasa ca fiind directia in care undele electromagnetice, ca lumina si undele radio, vibreaza si poate fi liniara sau circulara.

Emisia radio detectata in timp real era mai mult de 20% polarizata circular, ceea ce ar indica prezenta unor campuri magnetice foarte puternice in preajma sursei. Identificarea originii acestei emisii radio de scurta durata este doar o chestiune de timp.

"Am pus capcana. Acum trebuie doar sa asteptam ca un alt semnal sa cada in ea", a declarat Emily Petroff.

Spatiu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

O noua teorie a conspiratiei.
O noua teorie a conspiratiei. "OZN-ul" prabusit in Roswell ar fi fost de fapt tehnologie nazista top-secreta
Confesiunea unui om de stiinta, pe patul de moarte: Extraterestrii exista pe Terra si sunt prietenosi. Ce ar ascunde SUA
Confesiunea unui om de stiinta, pe patul de moarte: Extraterestrii exista pe Terra si sunt prietenosi. Ce ar ascunde SUA
IMAGINEA NASA in care ar fi aparut o
IMAGINEA NASA in care ar fi aparut o "nava extraterestra". Filmarea a fost facuta de pe Statia Spatiala Internationala
VIDEO PROTVPLUS.RO
soareci
Şoareci născuţi din două mame, creaţi în laborator de cercetătorii din China
Încălzirea globală. Mai avem 12 ani pentru a evita o catastrofă. ”Acționați acum, idioților”
Meteorit de 100.000 de dolari, folosit pe post de opritor pentru uşă. Descoperirea unui profesor de origine română
Astronomii au descoperit prima Lună din afara sistemului nostru solar
Cercetătorii au descoperit o familie de termite care trăiește și se reproduce fără masculi
Trei cercetători, din SUA şi Marea Britanie, au câştigat premiul Nobel 2018 pentru Chimie
drew feustel
Un astronaut de pe ISS a înregistrat o melodie în timp ce era în spaţiu
Donna Strickland, a treia femeie din istorie care câștigă Premiul Nobel pentru Fizică
James P. Allison şi Tasuku Honjo au câştigat premiul Nobel pentru Medicină pe 2018
Japonezii au publicat noi imagini de pe asteroidul Ryugu. Ce au pozat roverele
NASA: Pământul "se clatină" din cauza topirii gheţarilor. Rotaţia Terrei, afectată
Tehnologia care le permite oamenilor paralizați să meargă din nou