Avertismentul oamenilor de stiinta. Pe Pamant a inceput cea de-a sasea extinctie in masa

planeta

Oamenii de stiinta sustin ca Pamantul se afla in etapa incipienta a unei extinctii in masa, precum cea care a dus la disparitia dinozaurilor.

Oamenii de stiinta au avertizat ca cea de-a sasea extinctie in masa a inceput deja, dupa ce din cauza comportamentului uman, au disparut 320 de specii, fenomen care ameninta biodiversitatea planetei si chiar specia umana.  Intr-un nou articol stiintific, bazat pe analiza informatiilor, publicat in revista Science, o echipa internationala de cercetatori avertizeaza asupra faptului ca, in timp ce extinctiile anterioare au fost produse de transformari planetare naturale sau ciocniri catastrofale cu asteroizi, fenomenul din prezent este influentat de activitatea omului.

Coordonatorul studiului, Rodolfo Dirzo, profesor de biologie la Stanford, a facut referire in articol la o era desemnata ca "defaunarea din Antropocen".Incepand cu anul 1500, au disparut peste 320 de vertebrate terestre, iar populatia speciilor ramase a cunoscut un declin de 25%, situatie similara pentru speciile de nevertebrate. In randul nevertebratelor, se estimeaza ca intre 16 si 33% dintre specii sunt amenintate sau puse in pericol la nivel global.Animalele mari - descrise ca megafauna, care includ elefanti, rinoceri, ursi polari si nenumarate alte specii din lumea intreaga - se confrunta cu cea mai mare rata a declinului, tendinta care a insotit extinctiile anterioare.

Acest lucru se intampla deoarece animalele mai mari au o rata a cresterii populatiei mai scazuta, au mai putini urmasi si au, totodata, nevoie de zone de habitat mai extinse pentru a mentine populatii viabile. De asemenea, acestea sunt vanate frecvent de oameni pentru carnea lor.Cu toate ca aceste specii reprezinta un procent relativ scazut al animalelor expuse riscului de a disparea, extinctia lor va declansa efecte care ar putea influenta negativ stabilitatea altor specii si, in unele cazuri, chiar si sanatatea oamenilor.

"Acolo unde densitatea umana este mare, creste rata defaunarii, incidenta rozatoarelor si, astfel, numarul de agenti patogeni, ceea ce creste riscul transmiterii bolilor", a declarat Rodolfo Dirzo.Totodata, populatia umana s-a dublat in ultimii 35 de ani, iar in aceeasi perioada numarul speciilor de nevertebrate - cum ar fi carabusii, fluturii, paianjenii si viermii - a scazut cu 45%.

Citește și
Saturn
Planeta Saturn, "la sticluta". Cercetatorii au recreat mirosul care s-ar gasi pe corpul ceresc
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Ca si in cazul animalelor mai mari, extinctia este determinata in primul rand de pierderea habitatului, prin procesul de urbanizare accelerata, si de schimbarile climatice globale, fenomene care afecteaza viata cotidiana. Ultima extinctie in masa a fost cea din Cretacic, cu 66 de milioane de ani in urma, cand ciocnirea Pamantului cu un asteroid a dus la disparitia dinozaurilor.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Oamenii de stiinta sunt intrigati de un
Oamenii de stiinta sunt intrigati de un "obiect" misterios, descoperit pe unul dintre satelitii planetei Saturn

O "insula magica" a fost fotografiata in iulie 2013 pe Titan, unul dintre satelitii planetei Saturn, insa formatiunea a disparut dupa doar cateva zile, determinandu-i pe oamenii de stiinta sa formuleze mai multe ipoteze pentru misteriosul fenomen.

Planeta Saturn,
Planeta Saturn, "la sticluta". Cercetatorii au recreat mirosul care s-ar gasi pe corpul ceresc

Oamenii de stiinta de la NASA au reusit sa recreeze atmosfera care se gaseste pe Titan, satelitul planetei Saturn. Analizele sugereaza ca substanta necunoscuta pana acum ar fi benzen, un compus aromatic ce exista si in benzina.

Recomandări
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.