Cupa Mondiala la Fotbal: 10% din bilete inca nevandute!

11-05-2010 00:00
Sursa: BBC

Cupa Mondiala Fotbal

Cu o luna inaintea startului cele mai mari competitii sportive gazduite de Africa de Sud, dupa Cupa Mondiala la Rugby din 1995, 280.000 de bilete pentru meciurile Campionatului Mondial de Fotbal nu s-au vandut inca.

Potrivit Sky News, organizatorii nu se arata, insa, ingrijorati, pentru ca se bazeaza pe cererile de ultim moment ale viitorilor spectatori. De altfel, purtatorul de cuvant al Comitetului Local de Organizare, Rich Mkhondo, a declarat ca "in ultimele trei saptamani s-au vandut nu mai putin de 270.000 de bilete, ceea ce reprezinta un interes imens pentru acest eveniment".

Biletele ramase inca nevandute reprezinta 10% din totalul de 2,88 de milioane de tichete puse in vanzare pentru meciurile celei de-a 19-a editii a Cupei Mondiale la Fotbal care se va desfasura intre 11iunie si 11 iulie.

Pana acum, doar cinci dintre cele 64 de meciuri programate in competitie sunt sold-out: partida de deschidere, de pe 11 iunie, dintre Africa de Sud si Mexic, meciul dintre Brazilia si Portugalia, din grupe, cele doua semifinale si, evident, marea finala.

Potrivit site-ului oficial al FIFA, preturile biletelor variaza intre 20 si 900 de dolari, in functie de categoria aleasa si de importanta meciurilor. Cele mai ieftine partide sunt cele din faza grupelor, cu exceptia meciului din deschidere, iar cel mai scump este finala. Pretul lor scade daca sunt incluse in pachete speciale.

Organizatorii s-au gandit inclusiv la cei mai saraci dintre locuitorii Africii de Sud, astfel ca au redus pretul unora dintre bilete pana la 17 dolari, doar pentru ca oamenii sa nu rateze cel mai mare eveniment sportiv din istoria tarii, dupa cel din 1995, cand Africa de Sud a castigat Cupa Mondiala la Rugby in fata cele mai bune echipe a lumii, cea a Noii Zeelande.

FIFA a estimat intial ca in jur de 400.000 de oameni vor participa la eveniment, insa cererea destul de scazuta pana acum, face ca cifra sa se situeze acum cam la 300.000. Motivele sunt criza economica si rata criminalitatii, crescuta in Africa de Sud.

Scaderea numarului estimat de turisti a fost o adevarata lovitura pentru hotelierii locali care se asteptau la un profit considerabil. Nu mai putin de 65.000 de locuri de cazare au fost anulate la inceputul anului, data fiind cererea scazuta din partea fanilor straini.

Si totusi, potrivit BBC, Cupa Mondiala la Fotbal va aduce Africii de Sud un profit de 45 de miliarde de lire sterline, ceea ce reprezinta o suma importanta pentru economia tarii.

Cupa Mondiala organizata in Africa de Sud este una dintre cele mai costisitoare din istorie. Pe langa cele 800 de milioane de lire sterline cheltuite de FIFA, Africa de Sud a investit 3,5 miliarde de lire in construirea si reamenajarea celor 10 stadioane pe care vor avea loc partidele, in infrastructura si in masurile de securitate.

Sursa: BBC, skynews.com


VIDEO PROTVPLUS.RO