Omul care aduce pacea. Fotbalul, salvarea unei natiuni. Cum i-a impacat Drogba pe ivorieni cu golurile sale

Didier Drogba

Pentru multe tari, o participare la un turneu final e ceva banal si normal. Dar pentru o tara din Africa, fotbalul inseamna pace.

De multe ori vorbim despre razboi, lupte si rivalitati cand ne referim la sport si fotbal, dar pentru Coasta de Fildes si Didier Drogba, lupta de pe teren se transpune in viata reala, intr-o tara divizata de un crunt razboi civil.

E povestea lui Didier Drogba, omul care a adus pacea in Coasta de Fildes cu golurile sale si care se lupta in continuare sa ii impace pe compatriotii sai.

IDOL NASCUT IN MAHALA

Didier Drogba s-a nascut intr-un cartier sarac din Abidjan, capitala Coastei de Fildes.

Citește și
Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Stadioane platite in vieti si blocaje rutiere de 344 km. Mondialul 2014, descris ca "cel mai mare jaf" din istoria Braziliei
Hoțul român care a furat produse de 60.000 de lire sterline din mai multe magazine din UK

"Yopougon e cartierul unde am crescut, inca mai am multe amintiri despre el. Amintiri ce nu vor muri niciodata: mirosurile, casele, cartierul, multi prieteni. Am crescut intr-un carier sarac, dar viata era buna. Eram fericiti si multumiti cu strictul necesar", isi aminteste Drogba intr-un interviu acordat Al Jazeera Sports.

Dar Yopougon a fost lovit de un razboi teribil, care a lasat urme adanci in vietile localnicilor.

Drogba a crescut intr-o camera mica dintr-o casa saraca si a stat acolo pana la 5 ani, cand a fost trimis de parinti in Franta. Tatal sau avea un frate fotbalist acolo si i l-a incredintat ca sa aiba grija de el.

"Ne gandeam ca va deveni doctor sau avocat, dar a devenit fotbalist. Si e adulat in Coasta de Fildes si in toata Africa. Sunt mandru de el", povesteste tatal sau in cadrul aceluiasi reportarj realizat de cea mai puternica televiziune din Asia.

"Alerga toata ziua cu mingea cand era mic, era o masina de miscare", mai spune el.

DROGBA: GOLGHETER, CAMPION, PACIFICATOR

Timp de 30 de ani, Coasta de Fildes a fost sub regimul unui om exceptional. Parintele independentei a fost cel care a separat diferentele de etnii si politica, mai ales pe cele legate de etnii. Cand Félix Houphouët-Boigny a murit in 1993, tara s-a trezit in fata realitatii crude, aceea ca era divizata in trei regiuni: Bete in Sud-Vest, Baoule centru si Dioula in Nord.

Pana in 2002, nicio problema nu a fost rezolvata, iar apoi a inceput rezolvarea pe cale armata.

"Am plecat din Coasta de Fildes cu o anumita imagine: era frumos, strazile erau adorabile, era verdeata peste tot iar oamenii erau fericiti. Cand m-am intors dupa cativa ani, am vazut o adevarata schimbare. Am inceput sa-mi pun intrebari", povesteste Drogba.

Folosindu-se de faima pe care i-a adus-o fotbalul, Drogba a decis sa faca ceva in privinta tarii sale si a incercat sa o salveze de la autodistrugerea care parea iminenta apeland la politicieni, grupari de rebeli si la restul poporului sau.

Dupa ce a calificat echipa nationala la Cupa Mondiala din 2006, Drogba l-a provocat pe presedintele Gbagbo sa opreasca razboiul civil. A facut un apel disperat chiar din vestiar catre soldati sa lase armele, rugaminte ce a avut un succes neasteptat.

Nationala Coastei de Fildes s-a calificat la Cupa Mondiala din Germania dupa un meci disputat in Sudan pe 5 octombrie 2005, iar discursul lui Drogba din vestiar e memorabil:

"Ivorieni, barbati si femei, de la Nord la Sud, de la Centru la Vest, ati vazut ca se poate. V-am demonstrat ca ivorienii pot lupta impreuna pentru acelasi obiectiv: calificarea la Cupa Mondiala. V-am promis ca bucuria asta va aduce lumea impreuna! Acum va cerem sa va tineti de promisiune. Va rog, sa ingenunchiem cu totii! Sigura tara din Africa cu atata bogatie nu poate scufunda in razboi in asemenea hal! Va implor, lasati armele, organizati alegeri si lucrurile vor reveni la normal!" In urmatoarele luni, discursul lui Drogba a fost repetat de mii de ori la televiziunile ivoriene iar tenisunile au inceput sa scada in intreaga tara. A fost prima vedeta din Coasta de Fildes care a vorbit despre pace cu sinceritate si a cerut incetarea focului. Mai erau celebritati care lansau mesaje in media, insa ele se aflau de o parte sau de alta a conflictului. Asa ca vocea lui Drogba s-a facut rapid auzita pentru cele 22 de milioane de locuitori, disperati de modul in care erau nevoiti sa traiasca iar Drogba a devenit pentru ei un adevarat erou.

"Imi doream foarte mult ca toate acele lucruri sa inceteze. Cand joci un meci si esti inconjurat de lansatoare de rachete te gandesti ca e ok, pentru securitatea presedintelui, fie. Dar oriunde jucai erai inconjurat de lansatoare. Ne doream sa jucam intr-o atmosfera mai relaxata din nou. Dupa meci eram euforici iar cineva mi-a soptit la ureche ca e timpul sa lansam un mesaj. Am improvizat", isi aminteste Drogba.

CINCI GOLURI STERG CINCI ANI DE RAZBOI

 Drogba a castigat Balonul de Aur al Africii in 2007 si a mers la Abidjan pentru a-l intalni pe presedintele Gbagbo. Acolo, el a avut o cerere indrazneata pentru presedinte: a cerut ca urmatorul meci al Coastei de Fildes, cel cu Madagascar din preliminariile Cupei Africii, sa se dispute in orasul Bouake, capitala rebelilor care se luptau cu armata lui Gbagbo! "Se vede si din poze, nu s-a asteptat la asta", isi aminteste Drogba.

Dar acesta a acceptat iar in luna iunie s-a disputat meciul cu 25.000 de oameni pe un stadion aproape daramat din cauza razboiului. Drogba s-a intalnit si cu unul dintre liderii rebelilor si i-a oferit un tricou cu mesajul: impreuna pentru pace! A fost victorie cu 5-0 pentru Coasta de Fildes iar ultimul gol a fost marcat de eroul Drogba. Presa de a doua zi a titrat: Cinci goluri sterg cinci ani de razboi!

A fost nevoie de mai mult insa pentru pace, dar ivorienii au reusit. Liderul rebelilor a fost denumit premier pentru presedintele Gbagbo iar luptele au incetat.

"Acolo am vazut ivorieni. Nu oameni din Nord, ivorieni. Credeti-ma, fotbalul conteaza!", spune Drogba.

Pentru prima data de la inceputul razboiului, fortele armate ale guvernului au patruns in capitala rebelilor de la Bouake. 200 de militari au cantat imnul Coastei de Fildes alaturi de rebelii cu care s-au luptat in ultimii cinci ani. Femei cu lacrimi in ochi l-au imbratisat pe Drogba. Fiii lor puteau sa se intoarca acasa de la razboi.

"Din pacate, ce ma deranjeaza in Africa, nu exista politica cu un proiect adevarat, cu un plan de progres, de a schimba ceva. In Africa, oamenii voteaza candidatii in functie de etnie, iar asta nu e politica. Cel putin asa vad eu lucrurile" - Didier Drogba.

"Nu pot sa tac. Spun ce gandesc in timp ce ii respect pe toti, nu ma cert cu nimeni. Sunt mandru de ce fac si o sa o fac in continuare" - Didier Drogba.

A FACUT SPITALE PENTRU IVORIENI

Didier Drogba a avut o cariera fabuloasa, care i-a adus o multime de bani. In 2007 a fost numit Ambasador al Bunavointei de catre UNICEF pentru actele sale caritabile. In 2009, Drogba a folosit cele 3,5 milioane de euro primite de la Pepsi pentru a construi un spital in Abidjan.

Prin fundatia sa, Drogba a convins si clubul Chelsea sa investeasca in zonele sarace din Coasta de Fildes. Munca sa caritabila i-a adus lui Drogba includerea in Top 100 cei mai influenti oameni din 2010 al revistei Time.

FOTBALUL, SOLUTIA DE MOMENT. RAZBOI DIN NOU

E nevoie de mai mult decat fotbal pentru a impaca o natiune divizata, a aflat Didier Drogba in 2010, dupa alegeri. Presedintele Gbagbo a pierdut in fata rivalului din nord, Ouattara, iar Natiunie Unite au recunoscut victoria.

Totusi, guvernul de la Abidjan a anuntat ca rezultatele din Nord au fost fraudate, iar Gbagbo a fost declarat castigator. A inceput din nou razboiul civil si a durat pana in aprilie 2011. Ouattara, ajutat de fortele franceze, a reusit sa preia controlul tarii si sa il aresteze pe Gbagbo, care e judecat pentru crime impotriva umanitatii.

Pretul a fost scump: 3000 de morti si 500.000 de oameni care si-au parasite casele.

Inspirat din modul in care Africa de Sud a pus capat apertheid-ului, Ouattara a infiintat "Comisia pentru Adevar, Reconciliere si Dialog" si a promis ca va lupta pentru a vindeca natiunea. Primul chemat sa faca parte din aceasta comisie a fost Didier Drogba, ca o recunoastere pentru reusitele jucatorului si pentru importanta fotbalului in societatea din Coasta de Fildes.

"Cea mai buna cale pentru a preveni razboiul este sa fim uniti, sa gasim motivul pentru care se intampla asta si sa avem grija ca nu se va mai repeta", a spus Drogba.

Au trecut 3 ani de atunci, dar progresele sunt mici. Presedintele Ouatarra e acuzat de Amnesty International de crime impotriva fostilor sai rivali - un cerc vicios de care ivorienii nu mai scapa.

Drogba isi continua munca, atat pe teren cat si in afara lui. N-a mai fost convocat la preliminariile Cupei Mondiale din 2014 din cauza varstei, desi ivorienii au fost extrem de nemultumiti. Totusi, selectionerul Sabri Lamouchi l-a chemat la Cupa Mondiala din Brazilia.

La 36 de ani, Didier Drogba nu ii va mai putea sa ii ajute pe ivorieni pe teren. Dar o va face mai mult din afara lui de acum incolo. E poate cel mai greu meci din cariera unui atacant legendar, dar cine sa reuseasca, daca nu cel poreclit de mama sa Tito, dupa primul presedinte al Yugoslaviei.

"Sper ca intr-o zi oamenii din nord si din sud si din toate zonele sa stea la aceeasi masa si sa isi ceara scuze. Trebuie sa ii facem pe acesti oameni sa inteleaga ca e mai bine atunci cand e pace, tara asta e mai bine atunci cand ierta.
Vreau sa ma intorc si sa locuiesc in Coasta de Fildes. Vreau ca si copiii mei sa locuiasca in Coasta de Fildes
", a declarat Drogba pentru BBC.

Marian Ghita – editor www.sport.ro
 

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
"Aceasta este mingea noastra, este facuta din piele". Mesajul violent al teroristilor SIIL pentru Cupa Mondiala din Brazilia

Insurgentii SIIL, care sunt foarte aproape de a prelua controlul asupra Irak-ului din mainile autoritatilor, au postat pe internet un mesaj ce nu poate fi caracterizat in cuvinte la adresa Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia.

Stadioane platite in vieti si blocaje rutiere de 344 km. Mondialul 2014, descris ca
Stadioane platite in vieti si blocaje rutiere de 344 km. Mondialul 2014, descris ca "cel mai mare jaf" din istoria Braziliei

Campionatul Mondial de Fotbal 2014 ar fi fost momentul ideal pentru Brazilia sa straluceasca. In schimb, turneul final a scos in fata mai degraba problemele pe care le are aceasta tara exotica.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL incepe in Brazilia. Jennifer Lopez s-a razgandit si participa la ceremonia de deschidere
CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL incepe in Brazilia. Jennifer Lopez s-a razgandit si participa la ceremonia de deschidere

Campionatul Mondial de Fotbal cel mai asteptat eveniment sportiv al anului incepe intr-o atmosfera de carnaval.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Românii ar putea intra în Bulgaria fără buletin încă de la 1 ianuarie. La granița cu Ungaria, încă șase luni de controale
Românii ar putea intra în Bulgaria fără buletin încă de la 1 ianuarie. La granița cu Ungaria, încă șase luni de controale

Românii vor putea intra fără buletin în Bulgaria imediat după aderarea la Schengen terestru, chiar dacă controalele de frontieră vor continua timp de cel puțin șase luni.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 5 milioane de români
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 5 milioane de români

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.