Echipa unită de hochei feminin a Coreei a pierdut primul meci oficial la Jocurile Olimpice

11-02-2018 07:51


Echipa unită de hochei feminin a Coreei a făcut istorie la Jocurile Olimpice de iarnă, chiar dacă a pierdut fără drept de apel primul meci oficial.

Pe de altă parte, "diplomația sportului" a mai oferit un moment remarcabil. Liderul Coreei de Nord l-a invitat pe președintele sud-coreean la Phenian. Invitația scrisă de mână i-a fost înmânată de sora lui Kim Jong Un.

Echipă unită de hochei feminin a Coreei nu a avut un debut glorios pentru că jucătoarele au fost învinse cu opt la zero de Elveţia, medaliată cu bronz în 2014.

Dar fanii le-au aclamat pe coreence, agitând steguleţe cu Peninsula nedivizată. Din tribună a urmărit meciul, cu un surâs aproape princiar, şi sora lui Kim Jong Un.

De altfel, ea este vedeta acestor Jocuri. Iar dacă "baletul diplomatic" ar fi o probă olimpică, sora mai mică a dictatorului nord coreean ar fi marea favorită la aur. În doar două zile, cu zâmbete, strângeri de mână şi un mesaj cald în cartea de oaspeţi a preşedinţiei sud-coreene, a atins coarda sensibilă a opiniei publice.

"Sper că Seulul şi Phenianul să se apropie în inimile popoarelor noastre şi să se îndrepte spre o viitoare și prosperă unificare", a scris Kim Yo Jong, pe care unii o compară cu Ivanka Trump, fiica preşedintelui american.

De asemenea, prezenţa ei schimbă oarecum imaginea Coreei de Nord, văzută doar ca o tară învechită şi militaristă.

Duyeon Kim, Korean Peninsula Future Forum: "Din partea Nordului, o vedem pe sora lui Kim, Kim Yo Jong, într-o ofensivă de seducţie, cu zâmbetul ei din vârful buzelor şi nasul pe sus, sugerând cu un aer de superioritate faptul că face parte din familia domnitoare. La rândul lor, sud-coreenii au oferit celor de la Phenian întreg protocolul la care visau."

Prin intermediul surorii lui, Kim Jong Un l-a invitat pe preşedintele sud-coreean să viziteze Phenianul "cât de curând posibil". Iar dacă iniţiativa s-ar concretiza, ar fi primul summit coreean din ultimii 11 ani.

Această ofensivă de sharm pare să pună în umbră eforturile vice-preşedintelui american Mike Pence, hotărât să scoată în evidentă ameninţarea programului nuclear al Phenianului şi violarea drepturilor omului în Coreea de Nord.

Jung Pak, Institutul de Studii Coreene: "Președintele Moon este nevoit să păstreze un echilibru delicat. Pe de o parte, trebuie să mențină, și chiar să îmbunătățească relațiile inter-coreene. Pe de alta, este angajat să mențină o maximă presiune asupra regimului nord-coreean."

În calitate de gazdă, şi preşedintele Coreii de Sud este angajat într-un balet diplomatic. La o competiție de patinaj viteză a apărut în tribună alături de Mike Pence.

VIDEO PROTVPLUS.RO