Vremea saraciei. Jumatate din productia de grau, compromisa

Ultima actualizare: 11-08-2012 13:27

Cod rosu si inundatii cu urmari nefaste pentru agricultura si PIB. Ploile severe au compromis in unele judete jumatate din productia de grau.

Analistii economici spun ca o scadere a recoltei inseamna automat o diminuare a PIB-ului. Importurile devin tot mai scumpe, iar asta va duce la o scumpire a alimentelor si a produselor din panificatie.

Umiditatea excesiva din atmosfera si umiditatea din sol au facut ca graul sa incolteasca prea devreme in spic. Combinele nu mai pot intra in teren sa-l recolteze. Nici orzul, nici rapita.

190.000 de hectare de cereale, legume, livezi, furaje, pasuni si vita de vie baltesc. Ploile au facut praf peste 51.000 de hectare de grau, 33.000 de hectare de porumb, 7.000 de hectare de orz si peste 65.000 de hectare de rapita. Si este doar inceputul bilantului.

Scaderea productiei agricole va duce in final la o crestere a pretului produselor de panificatie, spun analistii economici.

Agricultorii ar trebui sa produca 3, 2 milioane de tone de grau ca sa acopere necesarul Romaniei pentru faina, paine, paste fainoase si produse de panificatie. Altfel spus, agricultorii ar trebui sa ramana macar cu 1 milion de hectare neinundate.

Ca sa primeasca subventia de 80 de euro pe hectar, fermierii care au culturi afectate trebuie sa faca cereri in cel mult zece zile de la producerea pagubelor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO