Violenta psihologica in familie ar putea fi pedepsita cu inchisoarea. Specialist: "Este mai periculoasa decat cea fizica"
Violenta psihologica in familie ar putea fi considerata fapta penala si pedepsita cu inchisoarea.
Proiectul de lege care introduce aceasta noua forma de violenta domestica se afla acum in dezbatere publica, iar initiatorii sustin ca fenomenul a atins cote alarmante in Romania. Intr-un singur an, in 2015, au fost inregistrate aproape 200 de decese ca urmare a violentei domestice.
"Batai, injuraturi, scandal, umilinte sa nu zic de... m-a batjocorit cum a vrut el. Pana si telefoanele pe care le primeam deja imi tresarea inima sau sufletul", povesteste o victima cosmarul prin care a trecut.
Alegeri 2024
09:24
Deputat USR, după ce Elena Lasconi a urcat pe locul 2: Facem apel către Marcel Ciolacu să îşi recunoască înfrângerea
09:19
Răsturnare de situație la REZULTATELE alegerilor prezidențiale 2024. Georgescu și Lasconi în turul 2 - parțiale
09:12
DW: Politicianul de extremă dreapta a caștigat alegerile prezidențiale din România
09:09
Călin Georgescu și Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale 2024. Cei doi se confruntă pe 8 decembrie
Astfel de situatii sunt foarte dese in familiile din Romania, spun specialistii. Mii de victime sufera, desi nu sunt neaparat lovite sau ranite.
Dupa doi ani de relatie, o femeie spune ca a simtit cum lumea se prabuseste cu fiecare telefon, fiecare amenintare din partea partenerului.
"Ma teroriza! Orice miscare as fi facut o interpreta invers decat real, orice lucru nu era bun. Am fost data si afara din casa. Incepusem sa nu mai dorm noaptea, sa nu mai mananc, nu ma mai puteam ocupa de copil cum trebuie", povesteste Irina.
Ioana Lepadatu, psiholog: "Efectele sunt rusine, frica, fobie, anxietrate, angoasa chiar, stima de sine este scazuta. Sunt efecte pe termen lung, care nu pot fi rezolvate decat cu terapie de lunga durata."
Proiectul de lege propune ca toate aceste forme de violenta psihologica sa fie considerate infractiuni. Pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 1 an sau amenda. Specialistii spun insa ca fapta va fi greu de probat in fata instantei.
Claudiu Dimitriu, presedintele Aliantei impotriva abuzurilor: "Cu atat mai periculoasa, pentru ca nu apar urme fizice, dar urmele psihice sunt mai greu de vindecat. Este si o vorba: rana de cutit se vindeca, dar rana de vorba e mult mai vreu de contracarat."
Acelasi proiect de lege da puteri sporite politistilor in protejarea victimelor violentei domestice. Acestia ar putea emite de urgenta un ordin de protectie provizoriu pe durata a 5 zile.
Violenta domestica a dus adesea la un final tragic, dovada ca intr-un singur an, in Romania, au murit 186 de oameni din cauza ei.