Viitorii studenti aleg facultatea fara sa tina cont de piata muncii
Unde se vad peste cinci ani actualii candidati la admiterea in facultati? In firmele lor de succes, laudati de toata lumea, intr-un departament de marketing dintr-o banca mare ori pe un post excelent de manager.
Putem trage aceste concluzii dupa o saptamana de inscrieri.
Tinerii isi aleg de multe ori specializarea dupa criterii care nu au nicio legatura cu ce se intampla pe piata muncii si cred ca o concurenta mare inseamna automat si un serviciu asigurat.
Unii aleg facultatea unde nu se da examen si se iau in calcul doar mediile din liceu si bacalaureat.
Altii merg pe o specializare care suna bine, cum ar fi de exemplu "Administrarea Afacerilor", unde s-au inscris deja peste 1.500 de absolventi pe doar 80 de locuri.
Altii pentru ca sunt deja la moda anumite facultati ca Finante Banci sau Jurnalism.
Putini se gandesc insa mai departe de trei sau patru ani, cat dureaza studentia, daca domeniile respective le garanteaza sau nu un loc de munca. Motiv pentru care au sanse si ei sa ingroase randul somerilor deja existenti care au sub 25 de ani.
De pilda, un tanar care a venit sa se inscrie la "Constructii de Masini", fara sa se intereseze ca 40% dintre absolventii facultatii nu si-au gasit de lucru in domeniu, spun statisticile. In schimb a contat ca nu mai da examen.
Rectorii stiu ca tinerii aleg facultatile care "se poarta", iar goana dupa studenti a facut ca la Politehnica, de exemplu, sa apara si specializarea "Antreprenoriat si Managementul Afacerilor".
In timp ce economistii, avocatii si jurnalistii care ies pe banda rulanta din facultati isi gasesc mai greu de lucru, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Romania a trebuit sa-si angajeze un elvetian atunci cand a avut nevoie de un specialist in gastronomie.
Cariera in strainatate a facut si o romanca mutata in Franta, dupa ce a terminat Facultatea de Matematica. A renuntat la stiintele exacte si a devenit specialist in degustarea vinurilor, dupa ce a urmat niste cursuri la Universitatea Vinului.
Si la noi se invata arta gatitului in Scolile de Arte si Meserii, iar bucatarii, chelnerii si ospatarii sunt cautati de angajatori. Numai ca, in majoritatea cazurilor, invataceii nu se duc din pasiune, ci nimeresc acolo dupa alegerea calculatorului.