Vene si artere noi, crescute chiar din celulele pacientului

Ultima actualizare: 29-10-2012 01:22

Aceasta este noua speranta pentru diabeticii dependenti de dializa, dar si pentru cardiaci sau bolnavii care au circulatia periferica proasta.

 

Am reusit sa crestem un vas de sange doar cu celule prelevate de la pacient, fara niciun material sintetic, iar vasul are o rezistenta suficient de apropiata de cea standard.
Todd McAllister, medic
Tehnologia este inca in perioada de testare, iar pretul unui vas de sange e chiar piperat. Poate ajunge si la 20.000 de dolari bucata.

In lume exista 26 de milioane de diabetici, care la un moment dat ar putea avea nevoie de aceasta procedura. Problema e ca, dupa zeci de sedinte, vasele pacientilor plesnesc, iar venele sintetice au si ele o durata limitata de viata. Aici intervine descoperirea medicilor americani.

Vasul inserat in bratul bolnavului trebuie sa fie de 20 de ori mai rezistent decat in mod normal, din cauza presiunii din timpul dializei.

In acest moment exista mai putin de 10 oameni care au implantate vene create din propriul material genetic. Testele prin care trec ei raman controversate inca, pentru ca riscul de infectie este ridicat. Inventatorii procedurii sunt convinsi insa ca, in urmatorii ani, noua tehnica va deveni ceva obisnuit in spitale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO