Turnuri de apa nefolosite, transformate in restaurante ori centre culturale. Cum arata localul cochet creat de un iesean
Banalele turnuri de apa nefolosite de ani buni au fost transformate in unele orase de la noi in restaurante, locuri de vizitat sau centre culturale.
Constructiile vechi si de 300 de ani au devenit monumente istorice, care amintesc de trecut si atrag vizitatori, mai ales daca au fost renovate.
La Iasi, in Copou, un tanar afacerist a preluat in urma cu 10 ani turnul de apa si l-a transformat intr-un restaurant cochet. Investitia s-a ridicat la 100.000 de euro, dar in final turnul arata elegant, iar seara e frumos luminat impreuna cu terasa amenajata in jurul lui.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Andrei Anghelescu, proprietarul restaurantului: "Inainte nu era nimic, salonul nu era, era doar turnul si terenul din jur. Este ceva inedit, ne-am gandit sa venim cu ceva nou, avem multi turisti straini. Eu sunt aici si le prezint aceasta mica istorie despre turn. Cand treci si vezi un turn nu-i dai importanta, dar acum ca e transformat in restaurant oamenii se opresc."
Turnul de apa din Drobeta Turnu Severin a devenit si el una dintre cladirile simbol ale orasului. "Castelul de apa" cum este numit arata ca un turn in care ar sta inchisa o printesa. In ultimii ani, a fost reabilitat cu un milion de euro, dar din pacate sta inchis dupa tragedia de la Colectiv.
Raluca Tarca, purtator de cuvant ISU Mehedinti: "Autorizatia de securitate la incendiu nu s-a eliberat deoarece nu s-a asigurat rezistenta peretilor casei scarilor si celei aferenti casei liftului, nu a fost asigurata ignifugarea materialului lemnos, nu a fost asigurata simultaneitatea instalatiilor de incendiu care echipeaza cladirea si nu a fost asigurata desfumarea obiectivului la nivelului acoperisului, trapa de desfumare nefiind functionala."
Dar autoritatile locale spun ca lucreaza la remedierea defectiunilor constatate de ISU si mai au nevoie de cateva saptamani pentru a redeschide "castelul" pentru vizitatori. Castelul de apa a fost construit in 1910 si are o inaltime de 27 de metri.
Localnic: "De acolo de sus se vede Dunarea, panorama orasului, sarbii."
Un turn de apa din cartierul bucurestean Pantelimon a fost tranformat in centru cultural, iar in Bruxelles o cladire similara a devenit apartament de lux.
Pe vremuri constructiile erau folosite pentru acumularea de apa din panza freatica si distribuirea ei intr-o zona locuita. Unele turnuri dateaza si din secolul 18 si sunt considerate monumente istorice.