Tot mai mulți români vor să adopte copii. Procedurile au fost simplificate în ultimul an

Ultima actualizare: 16-10-2021 19:41

Vești bune în privința adopțiilor. Modificările legislative intrate în vigoare în 2020, menite să ușureze procedurile, au dat rezultate: în primele nouă luni din 2021 și-au găsit părinți adoptivi peste o mie de copii, mai mulți decât în tot anul trecut.

În același timp, a crescut constant și numărul românilor care vor să le ofere o familie copiilor rămași în grija statului.

O tânără din Iași și soțul ei au înfiat o fetiță de 6 ani. Și-au dorit o surioară, pentru băiețelul lor.

Doamna de la direcție a luat legătură cu noi după doar 6 luni, prezentându-ne dosarul copilului și o fotografie cu ea. Mi-a plăcut de prima dată. Era exact așa cum mi-am dorit. O fetiță frumoasă, gingașă. Parcă o am din totdeauna. Ne-a spus mami și tati încă din primele zile”, a spus mama adoptivă.

În acest an a crescut și numărul fraților adoptați. În cazul copiilor foarte mici ca vârstă, viitorii părinți așteaptă și doi-trei ani, de la momentul obținerii atestatului, până la intâlnirea cu ei. Însă când cei mici au peste 6 ani, această perioadă s-a scurtat, iar viitorii părinți aleg mai ușor pe cine vor să întâlnească, motiv pentru care și adopțiile peste această vârstă au crescut.

Încurajăm familiile să fie deschise spre adopția copilului indiferent de vârstă și să fie disponibile să accepte și să poată face față nevoilor unui copil care ajunge în sistemul de protecție”, a declarat coordonatorul secției de adopțîi DGASPC Iași.

Modificările aduse legii adopției au făcut ca numărul de copiii adoptabili să crească.

„S-a renunțat la căutarea rudelor până la gradul 4. Căutarea se face o singură dată la începutul întregului proces, astfel încât copiii să nu stea și să îmbătrânească în sistemul de protecție specială în timp ce noi căutăm rudele”, a explicat președintele ANDPDCA.

Viitorii părinți pot primi un an de concediu pentru acomodarea cu copilul, iar banii pe care statul ii acordă că susținere pot ajunge acum la 85 % din media venitului realizat în ultimele 12 luni.

Lumea spunea că în România adopțiile durează foarte mult și că pur și simplu nu poți să adopți un copil. Interesul noatru e cel al copilului: de a avea cine să îl crească, să îl educe cu dragoste și înțelegere”, a adăugat președintele ANDPDCA.

În 2019, numărul familiilor care au obținut atestate de adopție se apropia de 2300. În 2020 a depășit 2800, iar în acest an este deja de 3150.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO