Testele rapide HIV se vand la liber in farmacii

Dată publicare: 19-09-2008 00:00
Dată actualizare: 01-10-2012 03:47


Noua gaselnita pe piata farmaceutica: testele rapide HIV! Oricine are acces si oricine poate cumpara aceste teste chiar si fara reteta printr-o simpla accesare a site-urilor de farmacii. 


Chiar daca la prima vedere se pare ca aceste teste sunt benefice pentru pacienti, in fapt, oamenii pot fi derutati de rezultatele afisate. Aceasta actiune, de a introduce in farmacii testele rapide, intra in contradictie cu recomandarile instutuiilor internationale referitoare la testarea HIV.

Aplicarea testului de catre cetateni fara suprot medical poate determina aparitia de erori in utilizare sau interpretarea rezultatelor.

Aplicarea testului HIV acasa poate duce la reactii emotionale ample sau la abuzuri si comportamente si reactii care ar putea fi prevenite prin efectuarea testului in cabinete medicale, insotit de o minima consiliere.

Ministerul Sanatatii se agata de ceea ce scrie pe prospect si anume ca testarea trebuie facuta dupa sedinte de consiliere si in prezenta unor cadre medicale.

Nimeni nu stie cine a aprobat introducerea de teste rapide HIV pe piata farmaceutica din Romania si foarte putine persoane sunt cu adevarat constiente de efectele interpretarii gresite a acestui test.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO