Te vezi la Stirile ProTV: Pe urmele chihlimbarului
Astazi pare aproape imposibil, dar pe vremuri chihlimbarul era considerat la fel de valoros ca si aurul. In Romania, minunata rasina a fost exploatata intr-un singur loc, in comuna Colti din judetul Buzau.
Pentru ca drumetia sa fie cat mai captivanta, Cristian Tabara merge pe urmele pretioasei rasini ghidat de un cautator de chihlimbar autentic. Si daca mai era nevoie ca zicala “Nu aduce anul, ce aduce clipa” sa fie demonstrata inca o data, prezentatorul emisiunii a avut noroc si a gasit el insusi la Colti doua bucatele de chihlimbar.
Colti este singura localitate din tara in care au existat mine de exploatare ale chihlimbarului, iar locul pare sa fi fost unul binecuvantat. Pe langa faptul ca cel mai vestit chihlimbar din lume era considerat a fi cel de la Colti, tot aici s-au si descoperit cele mai multe nuante de pe mapamond, adica 160.
De asemenea, locul a dat doua bucati de chihlimbar de dimensiuni impresionante, de aproximativ 2 si respectiv 3,5 kilograme, care acum troneaza in muzee. Si ca sa nu se indoiasca nimeni de valoarea inestimabila a locului, trebuie precizat ca inclusiv celebra pipa a lui Stalin a fost confectionata dintr-o bucata de chihlimbar de 200 de grame, gasita tot aici.
Daca pe vremuri cautatorii de chihlimbar puteau sa obtina in schimbul unei astfel de pietricele o caruta de lemne, astazi bogatia celor care inca mai cauta consta in bucuria descoperirii si a slefuirii acestor pietre.
Cei care vor prinde dor de duca in cautarea chihlimbarului, trebuie sa stie ca cel mai valoros e cel de culoare negru-verde, urmat apoi de cel rosu.
In cadrul complexului rupestru de la Alunis in anul 1274, doi ciobani au sapat in piatra o bisericuta si trei chilii. Ceea ce este pur si simplu spectaculos este faptul ca in zona se afla nu mai putin de 23 de astfel de asezari.