Targ deschis in Capitala pana in decembrie: Sarmale de pasat in zeama acra si placinte maramuresene

Sibieni

Sarmale de pasat in zeama acra, placinte maramuresene si, pentru ca sigur v-a fost dor, un pahar cu must proaspat. V-am facut o selectie din meniul cu care 20 de producatori din Maramures si Bucovina ne-au ademenit la un targ deschis in Capitala.

Vedeta a fost insa un bulz urias, pe care toti cei care s-au infruptat din el l-au declarat cel mai bun preparat ciobanesc gustat in ultimii ani.

Doi ciobani crescuti la o stana din Bran se lauda ca din mainile lor ies cele mai gustoase bucate ciobanesti. Secretul? Reteta, mostenita din mosi-stramosi, dar mai ales, spun ei, produsele folosite. Sambata i-au ademenit pe oraseni cu un bulz urias, la care au folosit doar alimente produse in stana lor.

La prepararea lui, nea Vasile si nea Dorin au folosit nu mai putin de 7 kg de malai si aproximativ 4-5 kg de branza de burduf.

Vasile Musetescu, cioban: "E bulz ciobanesc, pastrama pe care o facem pe gratar, jintita. Asta mananca ciobanul la o stana. Ca el primavara pleaca sus pe munte si mai coboara iarna"

Citește și
calorii
Studiul care rastoarna o teorie: "Nu mai numarati caloriile cand vreti sa slabiti. Este inutil"

Atras de mirosul de bulz a fost si domnul Jean, un cunoscutaor al preparatelor traditionale: "Foarte bun! Asa ceva n-am mai mancat de 25 de ani! In foarte multe parti pe unde am mai mancat au foarte multe pieliti, prea sarata..."

Aromele imbietoare ne-au purtat si spre ceaunul maramuresencelor. Imbracata in straie traditionale, doamna Iulia amesteca de zor in sarmalele de pasat in zeama acra: "Am pus ca la noi in Botiza. Sorici de porc...Amestec de carne de porc si vita, au in compozitie ceapa, morcovi, orez si pasat."

A invatat sa gateasca de la mama si de la soacra, pe care se lauda ca le-a intrecut: "De multe ori imi spuneau: ce pui in sarmale de ies asa bine? Ca mie nu-mi ies asa!".

Concurenta ii fac acum nepoatele ei, numai bune de maritat, dupa cum spune.

La targul deschis in zona Lujerului din Bucuresti, in fiecare sfarsit de saptamana pana in decembrie, cei 20 de producatori veniti din nordul tarii si-au mai umplut casutele din lemn cu branza de oaie in coaja de brad, peste proaspat, carnaciori si mici.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Jamie Oliver, atac la familiile sarace: Prapadesc banii pe mancare gata preparata in loc sa gateasca
Jamie Oliver, atac la familiile sarace: Prapadesc banii pe mancare gata preparata in loc sa gateasca

Familiile sarace din Anglia nu stiu cum sa se hraneasca. Asta spune celebrul bucatar Jamie Oliver, care ii acuza pe britanicii ce traiesc de pe o zi pe alta ca cheltuiesc banii pe mancare scumpa in loc sa gateasca acasa.

Studiul care rastoarna o teorie:
Studiul care rastoarna o teorie: "Nu mai numarati caloriile cand vreti sa slabiti. Este inutil"

"N-ar trebui sa mai numeri caloriile daca vrei sa slabesti". Este ceea ce spun specialistii, convinsi ca multe dintre informatiile de pe etichetele produselor sunt bazate pe stiinta depasita a secolului al XIX-lea.

Zi istorica: primul hamburger artificial a fost degustat. Care a fost reactia consumatorilor
Zi istorica: primul hamburger artificial a fost degustat. Care a fost reactia consumatorilor

In weekend-ul care a trecut, oamenii de stiinta care lucreaza in laboratorul doctorului Mark Post din Universitatea Maastricht au facut pregatirile finale pentru evenimentul care - spera ei - va schimba felul in care omul vede mancarea.

Recomandări
Viscol în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 km/h doboară copaci și stâlpi. Turiștii, avertizați
Viscol în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 km/h doboară copaci și stâlpi. Turiștii, avertizați

Viscolul începe să pună mari probleme în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 de kilometri pe oră au rupt copaci și stâlpi de curent electric.

Reacția Școlii de Poliție din Câmpina, după ce un angajat ar fi încercat să violeze un elev în biroul său
Reacția Școlii de Poliție din Câmpina, după ce un angajat ar fi încercat să violeze un elev în biroul său

Un agent de serviciu al Școlii de Poliție din Câmpina, cu o vechime de peste 20 de ani în sistem, a fost arestat preventiv, după ce un elev a reclamat că l-ar fi agresat sexual.

Explozie de cazuri de gripă severă. Sute de pacienți ajung zilnic la urgențe, majoritatea nevaccinați
Explozie de cazuri de gripă severă. Sute de pacienți ajung zilnic la urgențe, majoritatea nevaccinați

Situație îngrijorătoare în spitalele de boli infecțoase din țară care au rămas fără locuri libere din cauza numărului mare de pacienți cu gripă.