Targ deschis in Capitala pana in decembrie: Sarmale de pasat in zeama acra si placinte maramuresene
Sarmale de pasat in zeama acra, placinte maramuresene si, pentru ca sigur v-a fost dor, un pahar cu must proaspat. V-am facut o selectie din meniul cu care 20 de producatori din Maramures si Bucovina ne-au ademenit la un targ deschis in Capitala.
Vedeta a fost insa un bulz urias, pe care toti cei care s-au infruptat din el l-au declarat cel mai bun preparat ciobanesc gustat in ultimii ani.
Doi ciobani crescuti la o stana din Bran se lauda ca din mainile lor ies cele mai gustoase bucate ciobanesti. Secretul? Reteta, mostenita din mosi-stramosi, dar mai ales, spun ei, produsele folosite. Sambata i-au ademenit pe oraseni cu un bulz urias, la care au folosit doar alimente produse in stana lor.
La prepararea lui, nea Vasile si nea Dorin au folosit nu mai putin de 7 kg de malai si aproximativ 4-5 kg de branza de burduf.
Vasile Musetescu, cioban: "E bulz ciobanesc, pastrama pe care o facem pe gratar, jintita. Asta mananca ciobanul la o stana. Ca el primavara pleaca sus pe munte si mai coboara iarna"
Atras de mirosul de bulz a fost si domnul Jean, un cunoscutaor al preparatelor traditionale: "Foarte bun! Asa ceva n-am mai mancat de 25 de ani! In foarte multe parti pe unde am mai mancat au foarte multe pieliti, prea sarata..."
Aromele imbietoare ne-au purtat si spre ceaunul maramuresencelor. Imbracata in straie traditionale, doamna Iulia amesteca de zor in sarmalele de pasat in zeama acra: "Am pus ca la noi in Botiza. Sorici de porc...Amestec de carne de porc si vita, au in compozitie ceapa, morcovi, orez si pasat."
A invatat sa gateasca de la mama si de la soacra, pe care se lauda ca le-a intrecut: "De multe ori imi spuneau: ce pui in sarmale de ies asa bine? Ca mie nu-mi ies asa!".
Concurenta ii fac acum nepoatele ei, numai bune de maritat, dupa cum spune.
La targul deschis in zona Lujerului din Bucuresti, in fiecare sfarsit de saptamana pana in decembrie, cei 20 de producatori veniti din nordul tarii si-au mai umplut casutele din lemn cu branza de oaie in coaja de brad, peste proaspat, carnaciori si mici.