Sute de rachete antigrindina vor fi lansate intr-o luna, in Prahova. Cum functioneaza

11-06-2011 07:27


Sistemul antigrindina, conceput special pentru a proteja sute de mii de hectare cu vita de vie sau pomi fructiferi din Prahova, va fi pus in functiune in curand.

Adica peste o luna, cat mai dureaza pana vor fi gata toate actele necesare pentru ca fondurile sa fie alocate. Specialistii monteaza acum dispozitivele pentru lansare in sase puncte din judet, si peste o saptamana sistemul poate deveni functional.

Rachetele de inalta altitudine ajung pana la 10.000 de metri. Deasupra norului, se autodistrug si, in urma reactiei cu vaporii de apa, nu mai cade grindina, ci doar ploaie.

Pentru protejarea a 180.000 de hectare de culturi de vita de vie si pomi fructiferi, din Prahova si Buzau, Guvernul a alocat anul acesta 2 milioane de lei.

Chiar daca banii au venit cu intarziere, la uzina de langa Ploiesti au fost produse deja 200 de rachete. Iar pana la sfarsitul anului vor mai fi fabricate inca 800 de astfel de dispozitive.

Pana in 2013, vor exista puncte de lansare a rachetelor in mai multe judete. Anul trecut, in Prahova, unde se afla 6 statii functionale, au fost lansate 450 de rachete antigrindina.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO