Proteste fara precedent in cazul cotelor de vanatoare. Declaratia sfidatoare a celui care va decide asupra masacrului
Situatia cotelor de vanatoare pentru specii protejate a generat un protest fara precedent, pe retelele de socializare.
Sute de oameni vor sa iasa joi in strada, ca sa traga un semnal de alarma, chiar in fata Guvernului. Intre timp, ordinul care ar permite impuscarea a 1700 de ursi, lupi si pisici salbatice a ajuns la Academia Romana.
Aici puteti vedea protestul organizat pe Facebook
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Surpriza, insa: Seful comisei speciale, care trebuie sa decida daca aproba sau nu uciderea, este la randul sau vanator si a declarat ca: "Un vanator stie mai bine care este situatia unei populatii de ursi, decat un tanar care sta in Bucuresti in fata calculatorului''.
Comisia pentru Monumentele Naturii de la Academia Romana este cea care va decide soarta animalelor. Presedintele ei, Dan Munteanu, este la randul sau vanator.
Reporter: "Dumneavoastra sunteti vanator?"
Dan Munteanu, Presedintele comisiei de patrimoniu natural: "Da!"
Reporter: "Si, ati vanat vreodata urs?"
Dan Munteanu, Presedintele comisiei de patrimoniu natural: "Nu, n-am nu. .. nu m-a tentat."
Dan Munteanu, Presedintele comisiei de patrimoniu natural: "Cine credeti ca cunoaste mai bine vanatul decat un vanator cercetator? Stie mai bine care este situatia unei populatii de ursi de acolo sau de acolo, decat un tanar care sta in Bucuresti in fata calculatorului si vede ursul pe calculator si dup-aceea bate pe maus cat il doare mana, pana il doare mana."
Tot vanator este si Ovidiu Ionescu, prodecanul Facultatii de Silvicultura din Brasov, cel care a coordonat studiile din ultimii 10 ani, cel mai recent platit de Ministerul Mediului cu 30.000 de euro si care au stat la baza propunerii de ucidere a aproape 5.000 de animale protejate de lege din 2007 incoace.
Reporter: "Nu este un conflict de interese?
Ovidiu Ionescu, presedintele AJVPS, prodecanul Facultatii de Silvicultura Brasov: "Poate este..nu in calitate de vanatori facem evaluarile populatiilor de carnivore mari si in niciun caz nu luam in considerare numai raportarile facute de vanatori."
In mod normal ursul, lupul si pisica salbatica sunt animale protejate de lege, asadar nu pot fi vanate in Romania.
Potrivit Directivei europene Habitate, este permisa insa eliminarea exemplarelor care fac pagube sau au deviatii de comportament. Cei care apara salbaticiunile sutin ca vanatorii umfla cotele si ca ucid ursii sanatosi si pasnici.
Christian Promberger, Fundatia ProPark: "Vanatoare se face pe trofee..nu se face pentru rezolvarea acestor conflicte.Aici este problema. Aceste cifre oficiale oricum sunt mai mult vointa din ei care vor o anumita cota, nu realitate. Cu ursii noi am facut aceste studii genetice si am gasit in fondul nostru de vanatoare in total 50 de ursi, dar multi dintre ei erau doar in trecere si conform calculelor statistice, sunt doar 18 care au fost in permanenta..18 din 50."
Dovada stau si cifrele din rapoartele oficiale. Desi in multe judete ursii si lupii nu fac pagube, cum e cazul in 2015 in Prahova, Alba si Bihor. Si totusi realizatorii studiului coordonat de Universitatea Transilvania din Brasov iau in calcul, spun ei, si presupuse reclamatii verbale sau scrise, suplimentare, asa ca propun ca anul acesta sa fie ucisi 31 de ursi si 39 de lupi doar in cele trei judete.
Intamplator sau nu, Asociatia Vanatorilor din Brasov, unde presedinte este chiar coordonatorul studiului, are cota de 10 ursi si 10 lupi, iar Facultatea de Silvicultura Brasov, sub egida careia a fost facut studiul, si unde Ovidiu Ionescu este prodecan, are si ea cate 2 ursi si un lup de "recoltat" atat din Brasov cat si din Prahova.
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, ursi, lupi, vanatoare, specii protejate,
Dată publicare:
03-10-2016 18:45