Suntem pe primul loc în UE cu cele mai multe mame minore. "Nimic nu știam despre sarcină la 15 ani"
Cifrele centrului european de statistică scot la lumina o realitate, dureroasă pentru România. Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană cu cele mai multe mame minore.
În tot acest timp educaţia pentru sănătate rămâne opţională în şcoli, iar contracepţia şi educaţia sexuală sunt subiecte tabu.
Maria a rămas însărcinată la scurt timp după ce a împlinit 15 ani, pe când era elevă în clasa a VIII-a. Pentru că a ajuns la medic, în al doilea trimestru de sarcina, varianta unui avort a fost exclusă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
A născut în cele din urmă un băieţel pe care acum îl creşte singură: "Vai de capul meu, am crezut că o să întru în depresie, în momentul ăla nu mai gândeam deloc, nimic nu ştiam despre sarcina la 15 ani."
Florina are 17 ani şi creşte deja o fetiţă de un an.
După o relaţie cu un băiat mai mare, adolescenta a rămas din nou însărcinată, iar în scurt timp urmează să nască un al doilea copil. Vestea a distrus-o.
Florina: "Înspăimântător pe de o parte, cum o să reacţionez. Viitorul meu? Să cresc cu fetiţă, în acelaşi timp, amândouă."
Adolescenta aşteaptă să nască într-un centru social al Direcţiei pentru Protecţia Copilului, acolo unde îşi creşte şi prima fetiţă. A găsit aici adăpost, după ce a fost abandonată de familie şi are şansă să îşi continue studiile.
Reprezentaţii DGASPC spun că în situaţia ei sunt sute de minore.
Magdalena Vicovan, şef centru:"Avem multe beneficiare care declară după apariţia sarcinii: nu am ştiut, nu am înţeles, nu mi s-a explicat, nu ştiam că în urma unui raport sexual pot să rămân şi însărcinată."
Statisticile DGASPC arată şi că numărul copilelor care ajung mame este tot mai mare de la un an la altul. Una dintre situaţiile cele mai grave este la Iaşi.
DGASPC IAŞI: "Dacă în 2015 erau înregistrare de specialişti 44 de cazuri, în 2016, 146 de cazuri. O creştere destul de mare."
Specialiştii spun că astfel de situaţii ar putea fi evitate dacă în şcoli s-ar face mai multă educaţie sexuală. În plus, famiile ar trebuie să le explice fetelor cum să evite sarcinile nedorite.