Soarta unui baietel de 4 ani provoaca scandal intre Romania si Italia

Ultima actualizare: 25-10-2012 20:27

In 2007, Gratian Gruia a fost gasit la cersit in Roma, ridicat de carabinieri si dus intr-un centru de plasament, unde mamei i s-a interzis sa-l viziteze.

Mama nu a fost niciun moment acuzata ca si-ar fi abuzat copilul. In cazul lui, cred ca a fost incalcat dreptul la viata de familie si dreptul la un proces corect.
Marinela Neagu, secretar de stat Protectia Copilului

Autoritatile romane sustin ca drepturile acestui copil au fost incalcate si ca italienii au vrut sa il ia de langa ai lui, pentru a-l da spre adoptie unei familii din Peninsula. 

Gratian Gruia nu implinise 2 ani cand a plecat la Roma cu mama si bunicii. In mai 2007, a fost gasit in fata unui magazin, cu mana intinsa. Politistii l-au luat de langa bunica, iar judecatorii au decis ca a fost pus sa cerseasca si a suferit un abuz. Micutul a fost dus intr-un centru in care a si ramas un an si jumatate. Mamei i-au fost interzise vizitele.

Acum o luna, statul roman a obtinut repatrierea. Gratian a fost luat in grija de un asistent maternal si - a hotarat justitia romana- se va intoarce langa familia naturala, care a revenit in tara.

Orice roman minor gasit pe teritoriul italian in conditii de dificultate poate fi supus unor proceduri de adoptie.
Mario Cospito, ambasadorul Italiei la Bucuresti
Si totusi, care e miza luptei intre state? Ipoteza lansata de autoritatile romane, dar negata de guvernul italian, este socanta. Ar fi vorba despre viitoare adoptii legale ale minorilor romani, catre familii din Peninsula. 

Romania a oprit adoptiile internationale in 2001, asa ca singura varianta ar fi decaderea din drepturi a parintilor naturali, daca acestia sunt considerati inapti. 

Cifre neoficiale arata ca acum, in Italia, sunt 5.000 de copii romani minori, insotiti de parinti.

Salvati-i pe copiii care mai au o sansa!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO