Biserica din Romania, unica in lume datorita altarului sculptat intr-un bloc de marmura. Cine se ocupa de intretinerea ei
Micutul orasel Vascau, din judetul Bihor, ascunde o poveste adevarata ce merita spusa lumii.
Este povestea Mariei Herman, o bunica de 87 de ani, care are grija singura de vechea biserica catolica, unica in lume datorita altarului sculptat intr-un bloc de marmura.
Face asta cu daruire de mai bine de jumatate de secol, timp in care a pierdut trei copii, si-a ingropat barbatul si a fost martor tacut al destramarii comunitatii catolice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tanti Bobo, cum ii spune lumea, si-a impartit intreaga viata intre familie si biserica. Cei dragi i-au murit unul cate unul. Mai are o singura fiica, stabilita la Deva. Aproape in fiecare zi rasfoieste un album vechi, cu pozele celor dragi. Acasa i-a mai ramas biserica. Acolo isi gaseste linistea si puterea. O are in grija de 55 de ani, dar ii redescopera in fiecare zi minunile.
"Marmura neagra si roz, si toata-i dintr-o singura bucata. Or vrut ca sa duca altarul nemtii, dar statul roman nu l-a dat, pentru ca biserica e a statului roman. Si asta-i un lucru care nu exista, v-am spus, in Europa. Asta-i marmura neagra de Vascau si de cand e ea n-o mai fost lustruita sau ceva. E asa din 1744", explica tanti Bobo.
Din fericire, biserica a renascut de curand datorita parohului romano-catolic din Beius, un moldovean ajuns in Ardeal. Maria Herman a avut si ea rolul ei.
"Atunci cand biserica s-o ridicat a doua oara, doisprezece barbati care or ridicat biserica or mancat la casa mea. Trei luni or stat, pana or ridicat biserica", a mai adaugat femeia.
Doi ani mai tarziu, au fost refacute si picturile. Preotul i-a intrebat pe ceilalti enoriasi daca vor sa ii gazduiasca pe mesteri.
"Si nu s-o gasit nimeni si-o spus sotul, saracu, nu era mort, luam tot noi. Si am luat iara sase barbati pe trei luni. Si sa va mai spun un singur lucru: tot ce am dat eu si am facut la biserica sau la ceva, acuma toate mi le da Dumnezeu inapoi prin oamenii mei cei buni, asa sa stiti", este de parere Maria Herman.
"Tanti Bobo, cum o cunoastem toti in orasul Vascau, pe bune si pe adevarate este sufletul bisericii", marturiseste Mircea Stan, localnic.
O intrebare insa o framanta pe Maria Herman: cand ea n-o mai putea, cine va ingriji biserica? Vrea s-o lase frumoasa celor ce vor urma. E mostenirea ei, alaturi de dragostea de tara si respectul pentru oameni, indiferent de etnie ori religie.
"Mi-o spus mama asa: Ascultati, dragu mamii, eu si cu tatal tau suntem aici de-atitia ani. Voi sunteti copii, voi sunteti nascuti aici. Asta-i cuibu vost, tara romaneasca. Voi de-aicea mancati piine, aicea traiti. Si-o avut dreptate", a mai adaugat Maria Herman.