"Semi-abandonul", un fenomen care face ravagii in Romania. 22.000 de copii cresc fara parintii plecati la munca peste hotare

Ultima actualizare: 04-03-2015 07:01

Fenomenul copilariei stinghere, cu mama si tatal plecati departe de tara, face ravagii in Romania. In a doua parte a anului trecut, numarul minorilor semi-abandonati la rude mult prea sarace sau incapabile sa-i creasca a sarit cu cateva mii.

Disperati sa isi faca un rost si satui sa isi creasca fetele si baietii in saracie, adultii nu realizeaza ca fac mai mult rau.

Undeva sub pamant, ca intr-o grota, in subsolul unei case vechi din Bucuresti, o fetita de 6 ani creste acum doar cu bunicii trecuti de 70 de ani.

E si foarte frig in camera in care creste Ema Gabriela, dar sigur ii lipseste cel mai mult caldura mamei. Pentru ca Spania nu mai e cum era, nu trimite mai mult de 50 de euro pe luna. Asadar, nu se va aprinde aici un bec prea curand.

Daca doriti sa o ajutati pe Ema, bunicii fetei nu au telefon, dar locuiesc la aceasta adresa:

NUMELE BUNICULUI: MARIN SIMION

STRADA TRAIAN, NR. 153, SECTOR 2, BUCURESTI

La fel ca Ema sunt foarte multi. Fata de aprilie 2014, datele oficiale arata ca avem cu peste 2.000 de copii mai multi in grija rudelor sau a statului. 22.000 stau acum in tara si fara mama, si fara tata. Iar tarile in care parintii lor incearca sa-si gaseasca un viitor sunt Italia, Spania, Franta si Marea Britanie.

Sunt si cazuri in care drama nu e evidenta. Anastasia a fost lasata cu acte in grija bunicii, dupa ce ambii parinti au plecat in Franta: ea menajera, el constructor. Bunica a muncit si ea, candva, in serele din Italia. Iar strabunica creste si ea doua nepoate adolescente, cu ambii parinti peste granita.

La fel ca in toate celelalte cazuri, parintii au lasat vorba ca se vor intoarce acasa in functie de cat de rapid vor strange bani, ca sa-si ridice o casa. Traiul mai bun are insa un cost imens - copiii vor avea un adapost solid, insa nimeni nu le va sterge spaima ca intr-o zi vor ramane din nou singuri.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!