Se implinesc 10 ani de la tragedia din Mihailesti, cand au murit 18 oameni. Slujba de comemorare, in "locul blestemat"

Dată publicare: 24-05-2014 08:12
Dată actualizare: 27-05-2014 06:48


Au curs rauri de lacrimi, sambata, la Mihailesti, in Buzau,
acolo unde acum 10 ani s-a produs cel mai grav accident inregistrat vreodata pe o sosea din Romania.

Un TIR incarcat cu azotat de amoniu a luat foc si a explodat, iar deflagratia a curmat 18 vieti si a lasat rani adanci pe trupurile a 13 oameni. Printre cei care au murit au fost jurnalisti, pompieri si soferi care treceau prin zona.

La 10 ani de la tragedie, in Mihailesti au sunat sirenele pompierilor in semn de respect pentru cei care si-au pierdut viata.

24 mai 2004 a fost o zi neagra pentru Romania. Un TIR incarcat cu 20 de tone de azotat de amoniu a sarit in aer la Mihailesti. Era ora 17.48 cand doua explozii puternice au zguduit pamantul, iar moartea si-a pus pecetea pe mai multe destine: 18 oameni,
printre care doi jurnalisti, au murit iar alti 13 au fost raniti.

Familiile isi plang mortii, la fel si pompierii, care si-au pierdut atunci mai multi camarazi.

"Exact aici era colegul meu Doru, decedat cu fata in jos. La vreo 5-7 metri inca un cetatean decedat, cu fata in jos. La 30 de metri in vie am gasit un cetatean decapitat, in partea asta erai Ionut Barbu si Elena, ziaristi", a spus colonelul Danut Nicolae, seful ISU Buzau.

"Este aceeasi traire ca in fiecare an de cand vin aici, sunt aceleasi sentimente, acele pareri de rau, aceleasi remuscari pe care le traiesc de fiecare data cand vin in acest loc. Este o rana care nu o sa se vindece niciodata, traiesc tot timpul cu gandul la ce s-a intamplat", a marturisit plutonierul Sorin Tescan, pompier supravietuitor.

La Mihailesti a mers sambata si tatal maiorului Doru Mihalache. Fiul sau era comandantul garzii de interventie a pompierilor. A plecat acum 10 ani in ultima misiune, pentru ca a fost ucis de explozie: "Au trecut 10 ani de cand ma uit la poarta mereu, daca mai vine acasa, il pomenesc, imi aduc aminte ce caracter avea el, ce baiat cumine si odronat".

Unul dintre eroi de atunci a ramas infirm. Plecase sa salveze vieti.

La Mihailesti si-au pierdut viata si civili, care au auzit explozia si au sarit in ajutorul pompierilor.

Deflagratia, asemanata cu explozia simultana a sase bombe, a facut un crater in sosea de peste 40 de metri in diametru. Statia seismica de la Istrita a inregistrat explozia ca pe un cutremur de gradul 3 pe scara Richter.


VIDEO PROTVPLUS.RO