Scandal in sanatate: Medlife vrea sa faca un spital vizavi de Floreasca


Ultimul update: Duminica 04 Noiembrie 2012 01:55
Data publicarii: Vineri 21 Ianuarie 2011 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Este iures mare in jurul unui proiect privat din Capitala. Initiativa unei companii de a construi un spital de urgenta particular, peste drum de Floreasca, starneste reactii in lant.

Conducerea insititiei de stat ridica problema traficului si a parcarilor, iar Ministerul Sanatatii vorbeste de imoralitatea unui astfel de proiect. Respectam toate legile in vigoare, spun initiatorii, care se plang ca autoritatile le pun bete-n roate,
in loc sa ii ajute.

Motivul respingerii acestui proiect de catre sefii de la ministerul sanatatii pare a fi unul subiectiv. Oficialii spun ca se va crea o mare confuzie intre cele doua spitale si ca o mare problema va fi aglomerarea traficului in zona.

In replica, reprezentantii spitalului privat spun ca pot asigura o parcare subterana de cel putin 10.000 de metri patrati.

Intr-un memoriu trimis de curand sefilor de la minister, reprezentantii spitalului public Floreasca pomenesc printre altele de faptul ca accesul ambulantelor SMURD ar putea fi ingreunat prin constructia peste drum a spitalului privat. Aceeasi plangere va fi trimisa si la Primarie si la Politia Rutiera.

Reprezentantii Spitalului Floreasca nu ascund insa nici faptul ca se tem ca medicii lor vor trece drumul la spitalul privat.

Secretarul de stat Raed Arafat spune ca apreciaza initiativele particularilor, dar pe cele morale. Insa pe aceasta o considera imorala. Oficialul crede ca noul spital va avea infrastructura sa trateze doar cazurile usoare, nicidecum urgentele grave si foarte grave. Asa ca inainte sa fi primit vreo solicitare oficiala de la compania privata, raspunsul este mai degraba "NU".

"Nu suntem la o competitie pe vanzare de legume. Acolo se poate sa ai doua magazine unul langa celalalt. Suntem pe o chestie care se numeste asigurarea asistentei de urgenta a pacientului. Asistenta de urgenta nu este o piata libera", spune Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Reprezentantii companiei Medlife spun ca sigur nu s-au facut bine intelesi in fata sefilor de la Ministerul Sanatatii, dar nu e timpul pierdut.

"Noi am luat initiativa, in ideea ca pacientul ar putea sa beneficieze de un avantaj. Au fost foarte multi clienti, rezidenti sau din strainatate, care si-au manifestat dorinta de a avea conditii ca la ei acasa", spune la randul sau Mihail Marcu, presedintele Consiliului de Administratie al Medlife.

Conducerea Medlife spune ca va duce la capat proiectul de 10 milioane de euro si ca el se va adresa pentru inceput celor care-si permit sa plateasca abonamente si consultatii.

Deocamdata statul deconteaza servicii medicale private doar intr-un procent de 10%, mult sub media europeana.

Ne vom putea trata bolile oriunde in Europa, dar se vor deconta
Spitalele private, concurenta serioasa pentru cele de la stat
VIDEO PROTVPLUS.RO