Salariile bugetarilor raman la nivelul din 2013. Majorari de pana la 10% doar la profesori debutanti

×
Codul embed a fost copiat

2014 nu vine cu vestile mult asteptate de bugetari. Cei mai multi dintre ei nu se vor bucura de o crestere salariala.

Bucurosi sunt deocamdata doar medicii rezidenti, profesorii debutanti si cei care primesc salariul minim, adica o treime, din angajatii statului. Restul de 70%, raman cu lefurile inghetate. Iar daca luam in calcul, scumpirile si cresterile de impozite anuntate, se poate spune ca oamenilor o sa le scada puterea de cumparare.

Aproape 15 mii de medici si farmacisti rezidenti vor primi din 2014 de la stat o bursa de 670 de lei. Nu este supusa impozitului pe venit si nici cotelor de contributii sociale, deci este vorba de 670 de lei net, bani in mana. Pentru rezidentii de anul I inseama dublarea veniturilor iar pentru ceilalti o crestere cu 80%.

Si circa 60.000 de profesori debutanti cu vechime de pana la 6 ani la catedra vor primi cu 10% mai mult la salariu tot de anul viitor. La care se aduaga si angajatii statului care au salariul minim.

Vor primi lefuri mai mari aproape 350.000 de bugetari, adica o treime din total. Pentru ceilalti 700.000, statul nu a mai gasit bani si deci putem vorbi despre o scaderea nivelului de trai.

Citește și
prime, bugetare
Bugetarii care si-au decontat purceii la cuptor si sticlele de vin. "Nu as spune ca e exagerat"

Anul viitor nu se vor da premii si prime de vacanta nicaieri in sistemul bugetar cu exceptia profesorilor care au pregatit olimpici care aduc premii la olimpiadele internationale.

Masura va fi aprobata de Guvern prin ordonanta de urgenta si justificata prin faptul ca neaplicarea acesteia ar genera un impact suplimentar asupra asupra deficitului bugetului general consolidat de 4,6% din produsul intern brut, afectand in mod semnificativ sustenabilitatea finantelor publice.

Duminica seara, premierul Victor Ponta a anuntat ca medicii rezidenti vor beneficia lunar de o bursa speciala in cuantum de circa 150 euro.

"Din totalul personalului platit din fonduri publice, personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar reprezinta circa 21%. Avand in vedere importanta deosebita a acestui sector in dezvoltarea generala a societatii romanesti se impune asigurarea unei remuneratii mai atractive pentru aceasta categorie de personal si in special pentru cadrele didactice tinere. Astfel, o mai buna motivare a acestora ar putea conduce la cresterea performantelor profesionale si implicit la o mai buna pregatire a elevilor si studentilor. O alta categorie de personal, pentru pregatirea careia statul asigura fonduri importante, sunt medicii rezidenti. In prezent medicii rezidenti beneficiaza de venituri salariale care nu ii motiveaza sa isi desfasoare activitate in unitati sanitare din tara noastra, inregistrandu-se in ultima perioada migrari masive ale acestora catre unitati sanitare din alte tari", arata Guvernul.

Ordonanta pregatita de Guvern prevede ca, in anul 2014, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna decembrie 2013 si nu se aplica valoarea de referinta si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare prevazuti in anexele la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile ulterioare.

In anul 2014, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunara bruta/salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare se mentine tot la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2013, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

In anul 2014, cuantumul brut al salariilor de incadrare, al sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare aferent personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, stabilit in conformitate cu prevederile Legii nr. 63/2011 privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, se mentine la randul sau la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna decembrie 2013, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

In anul 2014, in ceea ce priveste salarizarea personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, se aplica prevederile Legii nr. 63/2011. In cazul schimbarii conditiilor in care isi desfasoara activitatea, personalul beneficiaza de noile drepturi la nivelul acordat functiilor actuale similare de la noile locuri de munca.

Valoarea de referinta se mentine si in anul 2014 la 600 lei.

Prin exceptie, incepand cu luna ianuarie 2014, cuantumul brut al salariilor de baza, astfel cum au fost stabilite pentru luna decembrie 2013, se majoreaza cu pana la 10%, fara a depasi salariul de baza stabilit potrivit prevederilor art.10 alin. (1) din Legea-cadru nr.284/2010, pentru urmatoarele categorii de personal platit din fonduri publice: personalul didactic din invatamantul preuniversitar de stat prevazut la Anexa nr.II, capitolul I, lit.A, pct.5, la Legea-cadru nr.284/2010, cu modificarile ulterioare, cu o vechime in invatamant de pana la 6 ani si personalul didactic din invatamantul universitar de stat prevazut la Anexa nr.II, capitolul I, lit.A, pct.4, la Legea-cadru nr.284/2010, cu modificarile ulterioare, cu o vechime in invatamant de pana la 6 ani.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
NEGOCIERILE cu FMI. Salariul minim brut va fi MAJORAT; ACCIZA de 0,7 centi la litrul de carburant
NEGOCIERILE cu FMI. Salariul minim brut va fi MAJORAT; ACCIZA de 0,7 centi la litrul de carburant

Zi decisiva pentru negocierile cu FMI. Delegatia Fondului Monetar s-a aflat luni seara la Guvern pentru a discuta cu ministrul Finantelor despre taxele, impozitele si bugetul de anul viitor.

Bugetarii care si-au decontat purceii la cuptor si sticlele de vin.
Bugetarii care si-au decontat purceii la cuptor si sticlele de vin. "Nu as spune ca e exagerat"

Bataie de joc pe bani publici. Presedintele Fondului de Contra-garantare, o institutie financiara importanta a statului, a incasat
prime si salarii de 225 de mii de euro pe an, iar toata conducerea a avut castiguri de 3,2 milioane de euro in ultimii 4 ani

Ponta revine asupra afirmatiei privind pensiile.
Ponta revine asupra afirmatiei privind pensiile. "Toate vor fi majorate, a fost o eroare a mea"

Premierul Victor Ponta a revenit asupra declaratiei conform careia pensiile nu vor fi indexate cu acelasi procent si a explicat ca aceasta a fost "o eroare" a sa si ca a vrut sa se refere numai la salariile bugetarilor.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.