Ponta revine asupra afirmatiei privind pensiile. "Toate vor fi majorate, a fost o eroare a mea"


Ultimul update: Vineri 01 Noiembrie 2013 06:50
Data publicarii: Marti 29 Octombrie 2013 14:49
Categorie: Stiri Politice
victor ponta cover

Premierul Victor Ponta a revenit asupra declaratiei conform careia pensiile nu vor fi indexate cu acelasi procent si a explicat ca aceasta a fost "o eroare" a sa si ca a vrut sa se refere numai la salariile bugetarilor.

"A fost o eroare a mea, in sensul in care eu ma refeream la indexarea salariilor si am spus din greseala si de pensii. Doamna ministru Campeanu m-a sunat imediat si mi-a reamintit ca avem o decizie a Curtii Constitutionale: pensiile sunt bazate pe contributii si nu poti sa le opresti sa le ingheti pe cele mai mari si sa le cresti doar pe cele mici. Deci, pensiile vor creste toate cu acel 3,76%. La salarii voiam insa sa spun, si asta e o discutie pe care am avut-o si cu ministrul de Finante: din fondul acela in jur de 3% cu care putem mari anvelopa salariala, ideea a fost sa nu marim tuturor cu 3%, pentru ca in special pentru salariile mari cresterea sa zic nu este semnificativa, ci sa incercam fie sa marim salariul minim, fie sa marim salariile la categorii tintite, vorbim de rezidenti, de profesori debutanti, de cei cu venituri mici din sectorul bugetar", a spus Ponta la Romania TV.

Luni, premierul a afirmat ca salariile si pensiile nu vor fi majorate pentru anul viitor cu acelasi procent, ci tintit catre persoanele cu venituri mici si anumite categorii speciale, precum medici rezidenti si profesori debutanti.

"Avem un spatiu de crestere atat a pensiilor, cat si a salariilor, important este sa vedem exact in ce fel folosim acest spatiu fiscal. Din punctul meu de vedere - si este si cel al ministrului de Finante - nu marim toate salariile si pensiile cu 3 virgula ceva la suta, ci incercam sa ne adresam celor cu venituri mici si unor categorii speciale, fie ca vorbim de medici rezidenti sau de profesori debutanti, pentru ca, altfel, cei care au deja salarii si pensii mari nu o sa simta foarte mult cei 3,75%, dar daca mergem tintit pe anumite categorii, cresterea va fi mai semnificativa", a spus Ponta.

Guvernul a anuntat anterior ca exista resurse bugetare pentru indexarea pensiilor cu un procent bazat pe inflatia de anul trecut, de 3,75%.

In vara acestui an, agentia MEDIAFAX a anuntat, citand un document guvernamental, ca salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizarii, incepand cu 2014, in mod etapizat si succesiv, dar numai pentru anumiti functionari, respectiv aceia al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO