Românii se tem de criză, de Rusia şi de jihadişti. De ce le e frică în schimb maghiarilor


Ultimul update: Luni 01 Aprilie 2019 20:55
Data publicarii: Luni 01 Aprilie 2019 18:48
Categorie: Stiri Sociale

Corupţia este printre cele mai mari probleme ale românilor, potrivit unui sondaj recen, făcut în 14 state membre de Consiliul European pentru Relaţii Externe.

Specialiştii au încercat să vadă care sunt îngrijorările reale ale oamenilor, înainte de alegerile europene care vor avea loc, şi în Români, pe 26 mai. Migraţia tinerilor şi economia sunt alte două teme foarte actuale aici, în timp ce vest-europenii şi nordicii, menţionează imigraţia, ca problema lor numărul unu.

România are cea mai mare scădere de populaţie din ultimul deceniu dintre toate statele Uniunii Europene. Am pierdut 10% dintre locuitori în 10 ani. Aşa că cea mai mare îngrijorare a românilor este emigraţia, dintre toate cele 14 state în care s-a făcut acest sondaj.

Interesant este că de emigraţie sunt interesaţi şi vecinii unguri, dar şi ţările în care până în 2010 au plecat foarte mulţi români - Spania şi Italia - ţări din care, mai nou, locuitorii au început să migreze spre Marea Britanie şi statele scandinave.

Maghiarii se tem de venirea imigranţilor

Aşa că atunci când se pune problema imigraţiei, adică a celor care vin din altă ţară, populaţia locală cea mai îngrijorată este exact în zona scandinavă şi în Vestul Europei. În sud tema nu e atât de importantă, iar în România aproape că nu există. În Ungaria, care nu a acceptat cotele de imigranţi impuse de Bruxelles, iată că 20% sunt îngrijoraţi.

Specialiştii care au făcut raportul spun că imigraţia va fi folosită în viitoarea campanie electorală pentru europarlamentare, în discursul naţionalist.

Însă îngrijorările cu adevărat importante pentru români sunt acestea: criza economică, cel mai des invocată, apoi Rusia - cu 19% dintre răspunsuri, şi pe ultimele locuri schimbările climatice şi naţionalismul.

Sistemul de sănătate, nivelul de trai şi mai ales corupţia ne preocupă la fel de mult, mai notează raportul făcut de Consiliul European pentru Relații Externe, citat de cotidianul britanic The Guardian.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO