Ploile din ultimele saptamani sunt o binecuvantare pentru agricultura.Ce recolte vom avea din belsug

Dată publicare: 03-04-2013 18:40
Dată actualizare: 06-04-2013 07:00


Rezerva de umiditate din sol este acum suficienta, pentru ca orzul, rapita si graul sa fie la adapost, in 2013. Meteorologii explica asta prin cele 5 luni consecutive de precipitatii.

Dar sunt in pericol pomii fructiferi, afectati de temperaturile scazute si culturile care vor da rod in vara, cand se anunta seceta.

In Campia Baraganului, oriunde te-ai uita pe camp, totul e verde. Ajutat de ploi, graul insamantat asta toamna are deja peste 10 cm, semn ca productia va fi buna.

Domnul Gabriel isi freaca mainile de bucurie, dupa ce anul trecut a stat cu hambarele goale.

Asadar ne facem planuri si speram intr-o productie mai buna decat anul trecut, cand am avut 5 luni secetoase, inclusiv cele de primavara. Acum balanta e inversata, in prezent numaram 5 luni de ploaie.

La acest moment, rezerva de umiditate a solului la 20 de cm este undeva intre 900 si 1800 de m cubi pe hectar.

Ceea ce inseamna conditii favorabile pentru culturile de porumb si floarea soarelui.

Pe de alta parte, agrometeorologii atrag atentia asupra faptului ca insamantarea acestor culturi va avea intarzieri de cel putin 2 saptamani, pentru ca in acest moment pamantul este ud si agricultorii nu pot intra in camp.

Cele mai mari probleme sunt in Vestul tarii. La Satu Mare si la Baia Mare, ce a fost cultivat in toamna e deja inundat.

In pericol sunt si culturile din zona Brailei. Campul nu a mai putut absorbi ploile din ultimele saptamani, asa ca apa care balteste acum pe sute de hectare risca sa inunde soselele.

Si revenirea frigului are efecte greu de controlat. Temperaturile sub 0 grade risca sa distruga mugurii pomilor fructiferi.

Una peste alta, acolo unde nu sunt in exces, ploile care vor cadea in urmatoarele zece zile sunt o binecuvintare pentru culturi.

Cu atat mai mult cu cat vara se anunta mai secetoasa dect cea de anul trecut si doar 1% din suprafeta agricola poate fi irigata in acest moment.


VIDEO PROTVPLUS.RO